U suradnji s HŽ Infrastrukturom street art umjetnik Jure Ereš grafitima je oslikao pothodnik  željezničkog stajališta Gajnice u Zagrebu u sklopu slobodnog oslikavanja pothodnika Hall of Fame koje izvode ulični umjetnici i grafiteri. Dio je to međunarodnoga uličnog košarkaškog turnira HAKL NA TAKSIJU, koji se jubilarni, deseti put održava od 13. do 15. lipnja 2024. u zagrebačkim Gajnicama, a koji HŽ Infrastruktura podržava četvrtu godinu zaredom tako da s najmlađim posjetiteljima turnira održava preventivno-edukativnu radionicu „Vlak je uvijek brži“.

Gajnice su posebno vezane uz željezničku infrastrukturu i jedan su od zagrebačkih kvartova čiji stanovnici najčešće koriste vlakove za putovanje u svakodnevnom životu pa je sudjelovanje na turniru prilika za uvijek potrebnu edukaciju.

Osim toga HŽ Infrastruktura od 2013. provodi akciju „Stvaraj, ne uništavaj“ i upravo je ta akcija bila motiv suradnje s Jurom Erešom.

Cilj te akcije jest učenike viših razreda osnovnih škola potaknuti na pravilan odnos prema javnoj imovini, skrenuti im pozornost na problem vandalizma i šteta koje nastaju takvim nepoželjnim ponašanjem. Akcijom „Stvaraj, ne uništavaj“ učenike se educira o opasnostima i posljedicama takvog ponašanja, a kroz radionice navodi ih se na detektiranje razloga vandalizma nad javnom imovinom te načina i mjera kojim lokalna zajednica, društvo i učenici osobno mogu doprinijeti prevenciji vandalizma. Krajnji cilj akcije jest potaknuti učenike na kreativnost i stvaranje pozitivnih društvenih vrijednosti.

To je upravo ono što motivira samoukoga mladog umjetnika Juru Ereša koji je tri dana proveo oslikavajući pothodnik u Gajnicama – nada da će preko novih naraštaja utjecati na to da se broj slučajeva vandalizma i uništavanja zajedničke imovine svih građana svede na najmanju moguću mjeru.

-Grafiteri i mladi umjetnici trebaju prostor na kojemu će se moći kreativno izraziti. Smatrao sam da je ova suradnja izvrstan primjer novim naraštajima kako da prestanu crtati po vlakovima i tuđoj imovini jer grafiteri neće prestati raditi grafite, ali rado će prihvatiti prostor gdje to mogu činiti, – objasnio je Ereš. Također je istaknuo da je bio pozitivno iznenađen što su mu djeca i prolaznici za vrijeme oslikavanja znatiželjno prilazili i informirali se o tome što će nastati, čemu to služi, a reakcije su bile jako pozitivne.

Juru smo također zamolili da nam objasni što je oslikao te koji je motiv iza toga:

-Kako je oslikavanje povezano s Haklom na taksiju, na jednome zidu naslikao sam mural iz kultnog filma s košarkaškom tematikom Space Jam iz devedesetih, a na drugome zidu modernu verziju iste teme iz 2021. Time sam želio povezati više generacija u jednome pozitivnom primjeru. Cilj je potaknuti na stvaranje i izričaj, a ne na uništavanje.

Jure se također nedavno odvažio te otvorio svoj mali obrt Ginger Art gdje stvara portrete i murale. Smatra da je grafiterima potrebno omogućiti mjesta gdje mogu bezbrižno stvarati te tako inspirirati druge da se izraze kroz street art.

Sve sudionike i posjetitelje košarkaškog turnira u Gajnicama ove će godine iz pothodnika promatrati Michael Jordan i ostali kultni likovi iz filmova „Space Jam“, a već iduće možda neki drugi umjetnik preuzme izazov novog oslikavanja.

Skip to content