Upravljanje prometom

 

Jedna od osnovnih djelatnosti HŽ Infrastrukture jest organiziranje i reguliranje željezničkog prometa te je naša misija osigurati optimalnu iskoristivost prometno-tehnoloških kapaciteta željezničke mreže uz maksimalnu sigurnost. U sklopu upravljanja i nadzora nad vožnjom vlakova na hrvatskim prugama te dispečerskih poslova informiramo i željezničke prijevoznike o uvjetima prometovanja, odnosno o smetnjama u prometu.

 

1191 prometnik/ca

549 kolodvora i stajališta

3748 signala

4190 skretnica

Radnici Sektora za promet, u skladu s vrlo striktnom regulativom, upravljaju uz pomoć signalizacije (3748 signala) i 4190 skretnica voznim putovima vlakova te time ne samo da osiguravaju redovitost vlakova i jamče sigurnost njihova prometovanja, nego jamče sigurnost i radnicima koji rade na samim kolosijecima (npr. u sklopu redovitog održavanja, popravaka signalizacije, skretnica, kontaktne mreže ili pruge, uviđaja nakon izvanrednih događaja). Dnevno oni nadziru promet oko 102 teretna i 632 putnička vlaka.

Upravljanje prometom organizirano je u pet područnih radnih jedinica – Sjever (Koprivnica), Centar (Zagreb), Istok (Vinkovci), Zapad (Rijeka) i Jug (Split).

KOLODVORI I STAJALIŠTA NA HRVATSKOJ ŽELJEZNIČKOJ MREŽI
VRSTE REGULACIJE PROMETA
PODRŠKA/PRIJEVOZ OSOBA S INVALIDITETOM I OSOBA SMANJENE POKRETLJIVOSTI
HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički prijevoz osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću pružaju besplatnu pomoć prilikom ulaska/izlaska iz vlaka i putovanja vlakom. Više o tome možete saznati na poveznici http://www.hzpp.hr/podrska-prijevoz-osoba-s-invaliditetom-i-osoba-smanjene-pokretljivosti# .
Skip to content