Upravljanje prometom

 

Jedna od osnovnih djelatnosti HŽ Infrastrukture jest organiziranje i reguliranje željezničkog prometa te je naša misija osigurati optimalnu iskoristivost prometno-tehnoloških kapaciteta željezničke mreže uz maksimalnu sigurnost. U sklopu upravljanja i nadzora nad vožnjom vlakova na hrvatskim prugama te dispečerskih poslova informiramo i željezničke prijevoznike o uvjetima prometovanja, odnosno o smetnjama u prometu.

 

1200 prometnika/ca

559 kolodvora i stajališta

3500 signala

4140 skretnica

Radnici Sektora za promet, u skladu s vrlo striktnom regulativom, upravljaju uz pomoć signalizacije (3500 signala) i 4140 skretnica voznim putovima vlakova te time ne samo da osiguravaju redovitost vlakova i jamče sigurnost njihova prometovanja, nego jamče sigurnost i radnicima koji rade na samim kolosijecima (npr. u sklopu redovitog održavanja, popravaka signalizacije, skretnica, kontaktne mreže ili pruge, uviđaja nakon izvanrednih događaja). Dnevno oni nadziru promet oko 120 teretnih i 709 putničkih vlakova.

Upravljanje prometom organizirano je u pet područnih radnih jedinica – Sjever (Koprivnica), Centar (Zagreb), Istok (Vinkovci), Zapad (Rijeka) i Jug (Split).

KOLODVORI I STAJALIŠTA NA HRVATSKOJ ŽELJEZNIČKOJ MREŽI
VRSTE REGULACIJE PROMETA
PODRŠKA/PRIJEVOZ OSOBA S INVALIDITETOM I OSOBA SMANJENE POKRETLJIVOSTI
HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički prijevoz osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću pružaju besplatnu pomoć prilikom ulaska/izlaska iz vlaka i putovanja vlakom. Više o tome možete saznati na poveznici http://www.hzpp.hr/podrska-prijevoz-osoba-s-invaliditetom-i-osoba-smanjene-pokretljivosti# .
Skip to content