Željezica u Rijeci.Riječki Korzo postao je galerija na otvorenome jer je 20. lipnja 2023. tamo otvorena izložba “Željeznica u Rijeci” Hrvatskoga željezničkog muzeja, koji je sastavni dio HŽ Infrastrukture. Povodom obilježavanja 150. obljetnice željeznice u Rijeci, odnosno otvaranja željezničkih pruga Rijeka – Pivka i Rijeka – Karlovac, na Korzu je postavljeno 20 panoa na kojima će posjetitelji i prolaznici moći vidjeti priču ispričanu kroz pojedine segmente željeznice koji u cjelini čine bogato povijesno nasljeđe i željezničku baštinu kako u Rijeci tako i na prostorima kroz koje su dvije pruge Rijeku povezale s ostatkom Hrvatske i Europe.

Izložbu su otvorili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i ravnateljica Hrvatskoga željezničkog muzeja Renata Veličan, dok je Maja Polić iz Zavoda za povijesne i društvene znanosti pri HAZU-u u Rijeci najavila znanstveno-stručni skup posvećen 150. obljetnici željeznice u Rijeci.

– Ova izložba priča priču ne samo o bogatoj baštini Rijeke i našega kraja, već i o svemu onome što je izgradnja željezničke pruge donijela našemu gradu. Naime, gradnja čak dviju pruga, čime je Rijeka postala prometno sjecište, potaknula je ubrzani razvoj grada. Kao što je gradnja željezničke infrastrukture bila važna prije 150 godina, važna je i danas kada se planira ne samo izgradnja dvokolosiječne pruge kroz Rijeku, već i nizinske pruge prema Zagrebu, što će doprinijeti boljemu i kvalitetnijemu povezivanju Rijeke s unutrašnjošću. – kazao je gradonačelnik Filipović.

Renata Veličan istaknula je da se Muzej prvi put predstavlja na otvorenome:

– Ovom izložbenom pričom željeli smo skrenuti pozornost na velik graditeljski pothvat gradnje dviju željezničkih pruga, koji nije bio nimalo jednostavan, pogotovo ne gradnja pruge koja je Karlovac povezala s Rijekom. Na izložbi se mogu otkriti različiti zanimljivi podaci o mostovima, usjecima, tunelima, odnosno o svemu onome na što, kad putujemo željeznicom, ne obraćamo pažnju, ali to je ono što čini ljepotu pruge i željeznice koja dovodi ljude i teret u grad te tako doprinosi njegovoj živosti.

Željezica u RijeciIzložbu je Hrvatski željeznički muzej osmislio i organizirao na poziv Grada Rijeke. Njezin cilj jest upoznati širu javnost s bogatom poviješću i vrlo vrijednom povijesnom baštinom i nasljeđem željeznice.Izložbeni plakati na Korzu obuhvaćaju mnoge zanimljive podatke o željeznici u Rijeci, pa će svi zainteresirani moći saznati više o prugama Rijeka – Pivka, otvorenoj 24. lipnja 1873., i Rijeka – Karlovac, otvorenoj 23. listopada 1873., o riječkome željezničkom kolodvoru te drugim kolodvorima i stajalištima na tim prugama. Izložba iznosi i podatak da se na pruzi do Pivke nalazi pet mostova, a do Karlovca čak 32 mosta. Osim što je do Rijeke stigla prva elektrificirana željeznička pruga u Hrvatskoj, kroz povijest su na tome prostoru izgrađeni i brojni vrijedni objekti od kojih neki čine vrlo vrijednu baštinu. Među njima su kolodvor Opatija-Matulji te klasicistička kolodvorska zgrada u Rijeci, most Ličanka kod Fužina, kružna ložnica s 22 garaže za lokomotive te okretaljkom i tunel Brajdica koji je jedinstven u svijetu.Na izložbi se mogu pročitati i podaci o putničkome i teretnome prijevozu te vremenima putovanja, na primjer, podatak da je prvim vlakovima od Zagreba do Rijeke trebalo devet i pol sati, a već 1930. vrijeme vožnje skraćeno je na pet sati i 20 minuta. Vrhunac putničkoga prijevoza bio je 1965. kada je u kolodvor u Rijeci stizalo čak 57 vlakova na dan.

 

Željezica u Rijeci.Jedno od događanja u sklopu obilježavanja te obljetnice jest i znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem. Pod nazivom »Riječki identitet: gospodarski, povijesni, jezični i kulturni odjeci povodom 150. obljetnice izgradnje željezničkih pruga Rijeka – Karlovac i Rijeka – Pivka«, znanstveno-stručni skup održat će se 23. listopada u Rijeci. Cilj je skupa povezati znanstvenike i stručnjake iz različitih područja koji mogu doprinijeti razumijevanju društvene, ekonomske i tehničke važnosti pruga kao i mogućnosti razvoja povezanih s tom važnom infrastrukturom. Izložba će krasiti riječki Korzo do 7. srpnja.

Skip to content