Iako je posebna regulacija željezničkoga prometa na dionici pruge Zaprešić – Zabok bila predviđena od 1. travnja do 1. listopada ove godine, produljuje se za 30 dana, odnosno do 31. listopada u 23.00 sata. Razlog produljenja su nepovoljne i nepredvidive vremenske prilike tijekom mjeseca travnja i svibnja.

U tome razdoblju putnike će umjesto vlakova prevoziti autobusi koji će voziti po voznome redu vlakova kao što je to bilo i do sada.

Nakon 1. studenoga željeznički će se promet povremeno obustavljati na nekoliko sati ili preko vikenda na zahtjev izvođača radova.

Također, pruga Zaprešić – Čakovec bit će zatvorena za promet između kolodvora Zaprešić i Bedekovčina do 9. listopada u 23.59 sati. U tome razdoblju putnike će na relacijama Zaprešić – Zabok – Bedekovčina i obratno, Zabok – Gornja Stubica i obratno te Zabok – Đurmanec – Hromec i obratno umjesto vlakova prevoziti autobusi.

Detaljnije informacije o regulaciji željezničkoga putničkog prijevoza putnici tijekom radova mogu pronaći na mrežnoj stranici HŽ Putničkog prijevoza (www.hzpp.hr).

Putnici se također mogu informirati i putem mrežnih stranica HŽ Infrastrukture (www.hzinfra.hr) te na telefonskim brojevima 060 333 444 (cijena poziva iz fiksne mreže je 1,74 kn/min, a iz mobilne 2,96 kn/min, HT d.d.) i 01/378 25 83.

Zbog posebne regulacije prometa moguća su kašnjenja zbog čega se unaprijed ispričavamo putnicima i molimo ih za strpljenje.

Ukratko o projektu:

Projekt modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok vrijedan je 614,4 milijuna kuna, a 85 % sredstava osigurano je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Dionica obuhvaćena projektom (oko 24 kilometra pruge) proteže se kroz Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju. Po završetku radova vlakovi će voziti brzinom do 120 km/h čime će se vozna vremena putničkih vlakova skratiti na 28, a brzih vlakova na 14 minuta.

Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija kolodvora, izgradnja novih perona, pothodnika, nadstrešnica, parkirališta. Kolodvor Zabok razdvojit će se na putnički i teretni dio, a izgradit će se i nova zgrada za smještaj signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te ureda za izvršno osoblje. Na stajalištima će biti osiguran sustav videonadzora te vizualnog i audio obavještavanja putnika. Uz to, bit će modernizirano 15 željezničko-cestovnih prijelaza. Rekonstruirat će se postojeće pružne građevine te izgraditi nove kao što su četiri nova armiranobetonska mosta te jedan cestovni most.

Pruga Zaprešić – Zabok ima važnu ulogu u putničkome prijevozu na području zagrebačke aglomeracije i s obzirom na to da će do Zaboka voziti elektromotorni vlakovi, modernizacija će pridonijeti boljoj zaštiti okoliša smanjenjem emisije štetnih plinova i razine buke.

Završetak radova na projektu očekuje se krajem 2021. godine.

        

Skip to content