HŽ Infrastruktura i ove je godine obilježila Europski tjedan mobilnosti radionicama “Vlak je uvijek brži” koje su održane u zagrebačkom Dječjem vrtiću “Krijesnice” te u gradu Ludbregu, koji je poznat kao Zeleni Grad, a sve je poznatiji po zelenom gospodarstvu i uvođenju čišćih, jeftinijih i zdravijih oblika prijevoza.

U zagrebačkom Dječjem vrtiću “Krijesnice” održane su radionice u trima grupama s predškolskom djecom. Šezdesetak malenih koji su korak do škole već naveliko uči o svim prijevoznim sredstvima, pa tako i o sigurnosti u željezničkom i cestovnom prometu. S obzirom na to da je DV “Krijesnice” u neposrednoj blizini zagrebačkog Zapadnog kolodvora te se svakodnevno susreću sa željezničko-cestovnim prijelazima, vlakovima i prugom, s malenima smo kroz igru i slikovnicu “Kuća pokraj pruge” prošli obrasce sigurnog ponašanja u blizini pruge te željezničko-cestovnih prijelaza. Djeca iz grupa “Latice”, “Balončići” i “Teddy Bears” poklonila su nam jedan poseban crtež koji su izradila s odgojiteljicama Natašom Novak, Suzanom Svobodom i Bernardom Pozaić. Ravnateljica vrtića Marijana Čičmak rekla je:

– Suradnja s HŽ Infrastrukturom velika nam je podrška u odgojno-obrazovnom programu jer nam pomaže da se djeca od malih nogu susretnu i upoznaju s vlakom kao prijevoznim sredstvom koje je ekološki najprihvatljivija vrsta prijevoza.

Ništa manje zabavno i poučno nije bilo ni na glavnom trgu u Ludbregu na cjelodnevnom događanju u organizaciji Grada Ludbrega, Saveza za željeznicu i Sveučilišta Sjever.

Policajci iz PU Varaždin zabavili su djecu policijskom sirenom. Tvrtka Cikloparking podučila je mališane kako pravilno parkirati bicikl. Uz organizatore na malim štandovima predstavljene su prometne edukativne radionice “Vlak je uvijek brži” HŽ Infrastrukture i “Prometnjak” Lane Račić za 170 djece DV “Radost” i “Iskrica” i OŠ “Ludbreg”.

Kroz igru i zabavu djeca su učila o osnovnim prometnim pravilima, prometnim znakovima i pravilima ponašanja. Djecu smo upoznali i s osnovnim željezničkim pojmovima te maskotom Andrijom, koji je ime dobio po prometnom znaku Andrijinom križu. Bio je to lijep i aktivan dan, pun radosti i vesela dječjeg smijeha. Edukativni i promotivni darovi nestali su u trenu.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ta europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava te poziva na iskušavanje alternative vožnji automobilom. HŽ Infrastruktura svake se godine trudi putem radionica s djecom svih uzrasta doprinijeti edukaciji o sigurnosti, isticanju rizika i upozoravati na opasnosti neopreznoga kretanja uz prugu ili prelaženja pruge na mjestima koja za to nisu previđena.

Skip to content