U Osijeku je 24. i 25. travnja održana edukativno-preventivna akcija HŽ Infrastrukture „Vlak je uvijek brži“. U suradnji s osječkom policijom HŽ Infrastruktura je sudionike u prometu upoznavala s važnošću poštivanja prometne signalizacije te ih je upozoravala na opasnosti neopreznog i rizičnog ponašanja u blizini pruge.

U srijedu 24. travnja akcija je provedena na željezničko-cestovnom prijelazu u Vukovarskoj ulici i bila je usmjerena na sve sudionike u prometu: pješake, bicikliste, vozače romobila, vozače osobnih vozila i profesionalne vozače.

U neformalnoj komunikaciji građane Osijeka upoznalo se i podsjetilo na važnost poštivanja prometnih znakova i pravila te na posljedice rizičnog ponašanja uz prugu. Prije prelaska preko željezničke pruge obavezno treba stati i uz poštivanje prometnih znakova i željezničke signalizacije prugu prelaziti tek kada se uvjerite u to da ne prijeti opasnost. Ako je polubranik spušten, treba pričekati da se on podigne, a ako polubranika na željezničko-cestovnome prijelazu nema, pri nailasku na prometne znakove Stop i Andrijin križ treba dobro promotriti oko sebe i uvjeriti se u to da vlak ne nailazi.

Najčešći uzroci nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima jesu nepoštivanje prometnih pravila i prometne signalizacije, neprilagođena vozna brzina, prelazak automobila ispod spuštenih polubranika/branika, nepažnja vozača cestovnih vozila i pješaka. I svjetska statistika pokazuje da su u 98 posto slučajeva nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima posljedica zanemarivanja i nepoštivanja prometnih znakova i prometne signalizacije od strane sudionika u cestovnome prometu.

U četvrtak 25. travnja akcija je provedena u osječkoj OŠ Vijenac, među učenicima 2. i 3. razreda. Djeca su upoznata s osnovama prometa te su zainteresirano sudjelovala u edukaciji o željezničkome prometu.

HŽ Infrastruktura već 24 godine provodi edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“ kako bi sve sudionike u prometu upozorila upravo na poštovanje prometnih propisa uz prugu. Akcija se inače provodi na željezničko-cestovnim prijelazima, ali i u osnovnim školama, gdje se najmlađe sudionike u prometu upoznaje s važnošću poštivanja prometnih propisa i sigurnog načina prelaženja i ponašanja na pruzi.

 

 

 

Skip to content