Hrvatski željeznički muzej (HŽM), Gradski muzej Vinkovci i Turistička zajednica grada Vinkovaca pozivaju vas zajedno na obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Vinkovcima 18. svibnja 2024. 

PROGRAM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA:

18.05.2024. – Vinkovci / edukativna šetnja “Gradom od Muzeja do Muzeja”

    • Ležernom edukativnom šetnjom gradom koju organizira Turistička zajednica grada Vinkovaca povezujemo dva muzeja – Hrvatski željeznički muzej i Gradski muzej Vinkovci
    • Svaka šetnja je i putovanje, putovanje su i susreti, susreti vrlo često započinju na Kolodvorima i završavaju na kavi.

09.45 sati / okupljanje svih zainteresiranih: Željeznički kolodvor Vinkovci / pored parne lokomotive /

Parna lokomotiva je dio fundusa Hrvatskog željezničkog muzeja

-Slijedi priča o željeznici i njenom dolasku u Vinkovce – Željezničkom kolodvoru Vinkovci i Vinkovačkoj željezničkoj zbirci Hrvatskog željezničkog muzeja / stručno vodstvo od strane djelatnika HŽM-a i Pave Božičevića 

10.20 sati / započinje edukativna šetnja Vinkovcima – “Gradom od Muzeja do Muzeja”

-Nakon priče o željeznici priča o gradu – njegovim znamenitostima, posebnostima, ljudima i događajima koji su obilježili i imali utjecaj na razvoj Vinkovaca i život ljudi / uz već poznate kulturno-povijesne znamenitosti, nova znanja i spoznaje o Vinkovcima otkrit će nam i ispričati Ivana Popović, stručni vodič.

11.00 sati / Gradski muzej Vinkovci / otvorenje izložbe „Miris kave“

Na kraju …kava / priča o kavi i uz kavu… razgovor, druženje, razmišljanje, uživanje u mirisu i okusu kave…uz kavu na kavi.

Cilj programa je, uz već usvojena znanja vezana uz umjetnost, povijest i kulturu, usvojiti nova i osvijestiti ne samo njihov značaj, već posebno njihovo očuvanje unutar baštinskih ustanova kao vrijednih civilizacijskih resursa koje posjedujemo i koje njegujući nastojimo sačuvati za nadolazeće vrijeme.

Skip to content