U gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima u subotu 5. listopada u 11 sati bit će promoviran katalog „Vinkovačka željeznička zbirka“.

U sklopu ovogodišnjih Dana europske baštine, tijekom rujna i listopada u 43 hrvatska grada i općine održava se više od 90 događanja pod motom „Umjetnost i zabava: baština u središtu pozornosti!“ Tim povodom Hrvatski željeznički muzej, koji djeluje u sklopu HŽ Infrastrukture, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci organizira promociju kataloga Vinkovačke željezničke zbirke. Tim događanjem obilježava se i 5. listopada, Dan HŽ-a.

U katalogu je prikazan povijesni razvoj vinkovačkoga željezničkog čvorišta, prezentirana je zbirka od 386 izložaka te su popisani svi artefakti, od vozila preko odora i fotografija do raznih dokumenata. Svaki izložak ima naslov, ime autora, proizvođača ili donatora, datiran je uz naznaku o materijalu te su dane mjere i inventarna oznaka unutar zbirke. Tiskani katalog komplementaran je s mrežnim arhivom na platformi Topoteka  (https://crorailways.topoteka.net/), gdje je krajem prošle godine objavljena digitalizirana verzija Vinkovačke željezničke zbirke.

Na promociji kataloga govorit će, među ostalima, član Uprave HŽ Infrastrukture Krunoslav Papić i v. d. ravnateljice HŽM-a mr. sc. Renata Veličan.

Skip to content