– U Hrvatskoj se trenutačno u prometnu infrastrukturu ulaže više od 25 milijardi kuna, a velik dio tih sredstava, koji dolaze iz fondova Europske unije, ulaže se u željeznicu. – rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture na otvaranju 8. kongresa Hrvatskog društva za ceste – Via vita, koji je u ponedjeljak 22. studenoga 2021. održan u Opatiji.

– U Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji bilo je skeptika koji nisu vjerovali da Hrvatska može provesti velike infrastrukturne projekte, no uz financiranje iz fondova Europske unije veliki se projekti danas provode, ali se i planiraju novi. – dodao je ministar Butković.
Iako je kongres pod nazivom „Novo normalno“ u prvome redu bio namijenjen ulaganjima u cestovnu infrastrukturu, dobar dio ovogodišnjih izlaganja bio je posvećen upravo ulaganjima u željeznicu s naglaskom na to da će Europska unija u novoj financijskoj perspektivi znatno pojačati ulaganje u željeznički promet.

Na kongresu su u ime HŽ Infrastrukture sudjelovali direktor Sektora za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU fondova Mirko Franović te konzultant Uprave za strateško investicijske projekte Darko Barišić, koji je okupljenima predstavio niz infrastrukturnih projekata koje provodi i priprema HŽ Infrastruktura.

– Ulaganja u željeznicu do prije nekoliko godina bila su neznatna, no ta se situacija danas uvelike mijenja jer u ovome trenutku u fazi projektiranja imamo projekte vrijedne četiri milijarde eura, u postupku javne nabave za radove projekte u vrijednosti dodatnih 550 milijuna eura, dok vrijednost radova koji su u tijeku u ovome trenutku iznosi 850 milijuna eura. Drugim riječima, do 2030. godine u željeznicu planiramo uložiti 5,4 milijarde eura te modernizirati 780 kilometara pruga. – rekao je Barišić, istaknuvši važnost izgradnje dvokolosiječne pruge od Rijeke do mađarske granice.

 

Skip to content