U petak 13. listopada u Zagreb Glavnom kolodvoru Fakultet prometnih znanosti i HŽ Infrastruktura uručili su učenicima osnovnih škola priznanja i nagrade za najbolje radove te simbolične nagrade svim učenicima sudionicima natječaja na temu „Sigurno na željezničko-cestovnom prijelazu“.

Nagradni natječaj realiziran je u sklopu projekta Implementacija mjera za povećanje sigurnosti najranjivijih sudionika u prometu na željezničko-cestovnim prijelazima u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine koji Fakultet prometnih znanosti i HŽ Infrastruktura provode već drugu godinu. Fakultet prometnih znanosti nositelj je Projekta, a HŽ Infrastruktura s preventivno-edukativnom akcijom Vlak je uvijek brži, koju provodi od 2000., partner na Projektu.

Natječajem smo željeli da učenici kreativnim angažmanom aktivno sudjeluju u Projektu te osvijeste potrebu poštivanja prometnih pravila i znakova te moguća rizična ponašanja pri prelasku željezničke pruge. Stručno povjerenstvo izabralo je najbolje učeničke radove i objavilo ih u zborniku koji u sklopu Projekta planiramo dostaviti svim osnovnim škola u Republici Hrvatskoj.

Uz dodjelu nagrada i priznanja za učenike održan je prigodni program. Prikazan je edukativni videospot „Pruga nije mjesto za igru – Sigurnost u prometu započinje s tobom“ učenika osnovne škole iz Gunje, film o osobnoj priči hrvatskoga paraolimpijca Mladena Tomića. Nakon svečane dodjele nagrada učenicima svih razreda osnovne škole i njihovim mentorima premijerno je prikazan kratki dokumentarni film „Problem?“, koji također senzibilizira najmlađi uzrast za potrebu poštivanja prometnih pravila. Poslije programa i posjeta Glavnom kolodvoru učenici i njihovi mentori posjetili su Hrvatski željeznički muzej i uz stručno vođenje upoznali se s povijesnom građom hrvatskih željeznica.

Voditeljica projekta doc. dr. sc. Danijela Barić na svečanoj dodjeli nagrada i priznanja zahvalila je prisutnim učenicima i njihovim mentorima osnovnih škola na sudjelovanju.
– Posebno zahvaljujem vama, djeco, jer bez vas i vaših mentora ne bismo realizirali ovaj natječaj. Vaša sigurnost u prometu svima nam je najvažnija, a zahvaljujući vašem odazivu i angažmanu mogli smo od pristiglih radova tiskati ovaj zbornik koji će završiti u svim osnovnim školama u Republici Hrvatskoj – rekla je voditeljica projekta Barić.

Svečanoj dodjeli nagrada i programu prisustvovali su uvaženi predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva unutarnjih poslova, članovi uprava HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza, direktor tvrtke Altpro te ostali partneri Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH.

Detaljnije informacije o Projektu vidljive su na mrežnoj stranici: http://www.fpz.unizg.hr/projekt-sigurnost-na-zcp/. Svi videomaterijali dostupni su na mrežnoj stranici Projekta i YouTube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UC_8WyiVQmWEX7NlHpadRj6A.

Zbornik radova možete preuzeti ovdje.

Skip to content