U tijeku su intenzivni radovi na obnovi željezničke pruge na dionici Pitomača – Kloštar, dugoj osam i pol kilometara. Obnova obuhvaća sanaciju gornjega i donjega pružnog ustroja, rekonstrukciju kolosijeka, skretnica i perona u kolodvoru Kloštar te zamjenu podloge na devet željezničko-cestovnih prijelaza.

Radovi vrijedni 17,8 milijuna eura financiraju se iz kredita Europske investicijske banke koje HŽ Infrastruktura koristi iz Državnog proračuna. Izvođač radova je tvrtka Swietelsky d.o.o., a rok završetka projekta je 15 mjeseci.

Prilikom obilaska radova na željezničko-cestovnome prijelazu u Kloštru Podravskom medijima se obratio potpredsjednik Vlade Ivan Anušić:

– Obnovom ove dionice spaja se istok sa sjeverom Hrvatske. Veliki projekt vrlo bitan za Podravinu, vrlo bitan za Slavoniju i Baranju i ovaj projekt riješit će ono što je problematično, a to je poveznica, spoj, brza komunikacija istoka sa Zagrebom i dalje sa zapadnom Europom.

Ivan Kršić

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić prilikom obilaska suvremenog postrojenja za izmjenu kamenoga zaštitnog sloja izjavio je:

–  Podižemo brzinu putovanja sa sadašnjih 60 km/h na 100 km/h, koliko će vlakovi moći voziti nakon obnove između Pitomače i Kloštra. – i dodao kako je ovo nastavak ulaganja u regionalnu prugu Varaždin – Dalj, gdje je već 2021. obnovljena dionica Virovitica – Pitomača duga 21 kilometar, a do kraja godine počinju radovi i u nastavku te pruge prema sjeveru Hrvatske.

– U tijeku je postupak javne nabave za radove na obnovi dionice Kloštar – Koprivnica – Varaždin u duljini od 75 km i dionice Varaždin – Čakovec duge 12 km na pruzi Zaprešić – Čakovec. Procijenjena vrijednost radova za obje dionice je oko 180 milijuna eura. Rok za završetak je četiri i pol godine, kada će cijela dionica od Čakovca do Virovitice biti obnovljena. – istaknuo je Kršić.

Budući da se dionica Pitomača – Kloštar proteže kroz dvije županije, radove su obišli i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Postrojenje za ugradnju zaštitnog sloja

–  Veseli me čuti da i s istoka kreće rekonstrukcija pruge Osijek – Koška pa će naši žitelji Virovitičko-podravske županije koji gravitiraju prema Zagrebu, Varaždinu i Osijeku moći brže putovati i stići na svoju destinaciju. –  izjavio je Andrović.

Ljubić je također istaknuo važnost željezničkog prometa u povećanju mobilnosti:

–  Koprivničko-križevačka županija je u prometnome smislu jedno veliko gradilište. Kao što znate, radi se drugi kolosijek pruge Križevci – mađarska granica, a i ova rekonstrukcija jako je bitna ne samo za prijevoz roba i tereta, već i za putnički prijevoz.

Tijekom radova dionica će povremeno biti zatvarana za željeznički promet, a putnički će prijevoz biti supstituiran autobusima između Pitomače i Kloštra. Trenutačno je na snazi posebna regulacija prometa do 19. travnja 2024. u 21.15 sati. U tome razdoblju putnike na relacijama Bjelovar – Gradec stajalištePitomača – Kloštar te Kloštar – Virovitica u oba smjera umjesto vlakova prevoze autobusi prema rasporedu koji možete pogledati na poveznici.

Informacije o mjestima zaustavljanja autobusa možete pronaći na poveznici.

Skip to content