Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te upravitelja željezničke infrastrukture Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske

Državna tajnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac s članovima Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o Nikolom Ljubanom i Markom Z. Žubrinićem boravila je 23. i 24. siječnja 2018. u radnom posjetu Kraljevini Španjolskoj. Radni posjet hrvatske delegacije predvođen državnom tajnicom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture potaknut je inicijativom dviju država koje u nadolazećem razdoblju, kroz ovakav oblik suradnje, žele zajedničkim nastupom promovirati daljnji smjer razvoja željezničkog sektora dviju prijateljskih država. Suradnja dviju država rezultirala je ponajprije sklapanjem Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, HŽ Infrastrukture d.o.o. kao upravitelja željezničke infrastrukture Republike Hrvatske i ADIF-a kao upravitelja infrastrukture željeznica Kraljevine Španjolske, a čime je formalno uspostavljen dijalog kojim se pored upravljanja željezničkom infrastrukturom uspostavlja i suradnja u cilju daljnjeg razvoja Mediteranskog koridora, jednog od devet koridora Osnovne prometne mreže EU-a, ali i šire.

Kroz razmjenu iskustava dogovorena je i suradnja na sektorskome planiranju, implementaciji Europskoga sustava za upravljanje željezničkom prometom (ERTMS), razvoju intermodalnog prometa te razvoju logističkih područja i teretnih terminala te na planiranju, projektiranju, izgradnji i održavanju energetskih, signalnih i komunikacijskih željezničkih sustava. Razgovaralo se i o suradnji u razvoju putničkih postaja u cilju osnaživanja željeznica i njihove vodeće uloge na planu društvenog i gospodarskog razvoja te globalne zaštite okoliša.

Tijekom radnog posjeta hrvatska delegacija imala je priliku susresti se i s predstavnicima Ministarstva prometa i graditeljstva Kraljevine Španjolske. Tom se prigodom razgovaralo o mogućnostima zajedničkog nastupa u području budućeg širenja Mediteranskog koridora. Naime, riječ je o, za Hrvatsku, vrlo važnoj inicijativi kojom se Republika Hrvatska zalaže za to da se Mediteranski koridor, pored inicijative uključivanja Ploča na spomenuti koridor, proširi i na ličku prugu, čime bi se omogućila povezanost luka Zadar, Šibenik i Split s Mediteranskim koridorom. U sklopu sastanaka razgovaralo se i o dinamici kojom se izvode infrastrukturni radovi na španjolskim željeznicama te o izazovima s kojima se susreću upravitelji infrastrukture, i to ne samo u području provedbe projekata, već i u području organizacije prometa. Razgovaralo se i o suradnji s dionicima željezničkog sektora, pitanjima sektorskog planiranja te o dugoročnim sektorskim strategijama dviju država.  Tijekom dvodnevnog boravka u Španjolskoj hrvatska delegacija posjetila je i Centar za upravljanje i regulaciju željezničkog prometa, što je bila prigoda za upoznavanje s najnovijim dosezima španjolskih kolega u pogledu razvoja sustava za automatsko upravljanje prometom.

Skip to content