Connecting Europe Express, posebni vlak kojim se obilježava Europska godina željeznice 2021., krenuo je iz lisabonskog kolodvora 2. rujna. Na petotjednom putu do Pariza, kamo će stići 7. listopada, zaustavit će se u više od 100 gradova i u 36 dana povezati 26 zemalja. Connecting Europe Express rezultat je uspješne suradnje Europske komisije, Zajednice europskih željezničkih i infrastrukturnih društava (CER) i brojnih drugih partnera. Kako bi se realizirao ovaj projekt, europske države, gradovi i željeznička društva udružili su snage u cilju promocije željeznice koja bi kao ekološki najprihvatljiviji oblik prometa trebala postati prvi odabir u prijevozu građana i roba.

Uz organizaciju ovoga vlaka, Europska komisija u 2021. pokrenula je niz aktivnosti kako bi se građane i gospodarstvenike potaknulo na korištenje željezničkog prijevoza te time pridonijelo cilju Europskog zelenog plana prema kojemu bi Europska unija do 2050. trebala postati klimatski neutralna. U ime Europske komisije vlak je 11. rujna u Zagrebu dočekala zamjenica direktora Opće uprave za mobilnost i promet Maja Bakran Marcich.

– Željeznica ima važnu ulogu u budućnosti Europe. Zbližava nas i povezuje. Ključna je za gospodarstvo i ima veliku ulogu u provedbi Europskog zelenog plana. Promet predstavlja gotovo četvrtinu emisija stakleničkih plinova u EU-u i glavni je uzrok onečišćenja zraka u gradovima. Za postizanje klimatske neutralnosti bit će potrebno smanjenje ukupnih emisija iz prometa za 90 posto do 2050. godine. Strategijom za održivu i pametnu mobilnost svoju ambiciju podižemo na višu razinu. Želimo da se željeznički promet velikih brzina udvostruči diljem Europe do 2030. i utrostruči do 2050. godine. Da bismo to postigli, moramo dovršiti Transeuropsku prometnu mrežu. – istaknula je Bakran Marcich.

Delegaciju Grada Zagreba predvodio je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet koji je tom prilikom istaknuo kako Grad Zagreb svoj rast i razvoj duguje željeznici.

– Republika Hrvatska odnosno Grad Zagreb kao glavni grad Republike Hrvatske nalaze se na iznimno važnom geoprometnom položaju. Položaju koji spaja središnju, istočnu i južnu Europu i uvijek će predstavljati poveznicu i čvrstu vezu s postojećim članicama EU-a i novim susjednim zemljama koje su u postupku pristupanja. Grad Zagreb daje podršku u sklopu ostvarenja ciljeva ovog projekta na međunarodnoj razini te svih drugih vezanih projekata i inicijativa. Kao nova gradska uprava predani smo radu na značajnoj zelenoj tranziciji Grada Zagreba. Uloga željeznice u tome je iznimna i vidimo željeznicu kao jedno od glavnih prijevoznih sredstava koje spaja Zagreb sa svojom okolicom i Europom.

Niz željezničkih projekata u Republici Hrvatskoj provodi se uz sufinanciranje iz europskih fondova. O značajnim ulaganjima u željeznički sustav govorio je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić.

 – Donošenjem Pisma sektorske politike Vlada Republike Hrvatske stavila je u fokus željeznički sustav i sa sigurnošću mogu tvrditi da je pred Republikom Hrvatskom renesansa željezničkog sustava u nadolazećem desetljeću. To podrazumijeva iznimna ulaganja od oko 4,4 milijarde eura u željezničku infrastrukturu. Trenutačno je u različitim fazama čak 19 velikih projekata koji će omogućiti atraktivnu, brzu, sigurnu, ekonomski održivu i konkurentnu prometnu uslugu. Također, ulažemo i u unaprjeđenje kvalitete usluge prijevoza putnika. Do kraja 2023. nabavljamo 33 nova vlaka ukupno vrijedna oko 170 milijuna eura, od kojih se 21 vlak sufinancira iz Kohezijskog fonda. Ulažemo maksimalne napore da željeznički sustav podignemo na novu razinu. Razinu koja garantira smanjenje onečišćenja okoliša, povećava mobilnost te preusmjerava građane na korištenje javnog prijevoza i prebacuje teret s cesta na pruge.

Predstavnici Europske komisije, Grada Zagreba i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture razmijenili su zastave kao simbole europske različitosti i jedinstva.

Gosti iz Connecting Europe Expressa uživali su u nastupu Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO koji je predstavio hrvatsku baštinu nastalu na raskrižju kultura, obogaćenu mediteranskim, balkanskim, panonskim i alpskim utjecajima.

Putnici Connecting Europe Expressa okupili su se u nedjelju 12. rujna na tematskom doručku “Orient Express” u hotelu Esplanade, gdje su im dobrodošlicu i sretno putovanje poželjeli predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, HŽ Infrastrukture, HŽ Putničkog prijevoza, Europske komisije i njezina predstavništva u Zagrebu te Turističke zajednice grada Zagreba. Doručak je poslužen u stilu “Orient Expressa”, vlaka koji je 20-ih godina 20.stoljeća prolazio i stajao u Zagrebu. Stoga su u Esplanadi bili izloženi sačuvani luksuzni predmeti iz tog vlaka, poput posuđa, fotelja, lampi, originalni vozni red vlaka iz 1927. te makete vlaka i vagona iz fundusa Hrvatskog željezničkog muzeja.

Vlak Connecting Europe Express 12. rujna nastavio je svoje putovanje prema Beogradu. U pet tjedana vlak će prijeći više od 20 000 kilometara.

Više informacija možete pronaći na https://www.connectingeuropeexpress.eu/.

Skip to content