U ponedjeljak 9. rujna školsko zvono označit će početak nove školske godine. Tisuće djece naći će se na prometnicama, a mnogi od njih će na putu do škole morati proći i uz željezničku prugu ili preko nje.

Kako bi sve sudionike u prometu upozorili na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu, HŽ Infrastruktura već 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“.

Vrlo je važno da djeca u školu krenu na vrijeme, kako zbog žurbe i nestrpljenja ne bi neoprezno prelazila preko željezničko-cestovnih prijelaza, mjesta na kojima se križaju željeznička pruga i cesta. Sva su ta mjesta uz oprez i poštivanje prometnih znakova sigurna za korištenje, no unatoč tome zbog neopreza ili brzopletosti i dalje se događaju nesretni slučajevi u kojima teško stradavaju djeca i odrasli.

Prije prelaska preko željezničke pruge obavezno treba stati i uz poštivanje prometnih znakova i željezničke signalizacije prugu prijeći tek kada se uvjerimo u to da ne prijeti opasnost. Ako je polubranik spušten, treba pričekati da se on podigne, a ako polubranika na željezničko-cestovnome prijelazu nema, treba dobro promotriti oko sebe i uvjeriti se u to da vlak ne nailazi.

Zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili dijete, ne stigne zaustaviti na vrijeme. Vlakovi su i sve tiši pa se njihov dolazak ne čuje dok nisu u blizini prijelaza.

Naša maskota Andrija na pristupačan način djeci pokazuje kako pravilno i sigurno prijeći preko pruge. Više Andrijinih poruka za sigurnost djece u blizini željeznice možete pogledati ovdje.

Skip to content