U ponedjeljak 20. ožujka u sjedištu HŽ Infrastrukture održan je zajednički sastanak predstavnika HŽI-a s predstavnikom Ministarstva komunikacija i prometa BiH te delegacijom Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije koja djeluje kao zajednički predstavnik entiteta Federacije BiH i Republike Srpske. Korporacija je i koordinirajuće tijelo u međunarodnome i međuentitetskome željezničkom prometu te obnovi i harmonizaciji željezničke infrastrukture s EU-ovim standardima.

Na sastanku su u ime domaćina HŽ Infrastrukture sudjelovali član Uprave Ivan Kršić, voditeljica službe za EU fondove Sanja Vučić, direktorica Razvoja i investicijskog planiranja Janja Groš, direktor Upravljanja željezničkim infrastrukturnim podsustavima Damir Ćavar, direktor Organizacije i regulacije prometa Alen Križić te Zrinka Čanaki Zaić iz Pristupa infrastrukturi. Bosanskohercegovačku delegaciju predstavljali su Mladen Goluža u ime Ministarstva komunikacija i prometa BiH te Nijaz Puzić, zamjenik generalnog direktora za operacije, i Zlatko Bevanda, zamjenik generalnog direktora za infrastrukturu, iz Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije.

Razgovaralo se o potrebi uklanjanja tzv. uskih grla, obnovi i modernizaciji zajedničkih pravaca, mogućnostima revitalizacije unske pruge, usklađivanju i harmonizaciji opreme na željezničkoj infrastrukturi, razvoju projekta jadransko-jonske pruge te mogućnosti zajedničkog nastupa prema EU-ovim fondovima. Osim toga govorilo se o unaprjeđenju suradnje na graničnim prijelazima te je u tu svrhu usuglašeno formiranje zajedničke radne skupine za izradu novih sporazuma o prometu vlakova u graničnim kolodvorima.

Na kraju vrlo konstruktivnog sastanka dogovoreno je kako će se u svrhu provedbe zajedničkih ciljeva dodatno intenzivirati suradnja HŽ Infrastrukture i Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije.

Skip to content