Dana 10. studenog 2023. u prostorijama Podbrezničkog poduzetničkog inkubatora 13 članica Europske grupacije za teritorijalnu suradnju (EGTS) „Putevi budućnosti – Ljubljana – Novo Mesto – Karlovac – Zagreb“ održalo je 1. redovitu sjednicu Glavne skupštine. Na sjednici je član Uprave HŽ Infrastrukture Darko Barišić imenovan predsjednikom Skupštine.

Radi se o vrsti udruživanja kojom se lakše ostvaruju ciljevi u rješavanju tema od zajedničkog interesa u prekograničnome prostoru. Grupacija je sastavljena od institucija obiju država, a čine ju hrvatski članovi Karlovačka županija i HŽ Infrastruktura d.o.o. te iz Slovenije općine Škofljica, Grosuplje, Ivančna Gorica, Trebnje, Mirna Peč, Semič, Črnomelj i Metlika, Gradska općina Novo Mesto, Razvojni centar Novo Mesto d.o.o. i Slovenske željeznice d.o.o.

Fokus toga tijela usmjeren je na projekte revitalizacije prekogranične željezničke infrastrukture na relaciji Ljubljana – Grosuplje – Trebnje – Novo Mesto – Metlika – KarIovac – Zagreb, odnosno na unaprjeđenje suradnje u području transporta i mobilnosti. To će posebno doprinijeti regionalnome razvoju, što je vrlo važno za manje, ruralne sredine uz državnu granicu.

Cilj tog udruženja jest promicanje revitalizacije, modernizacije i razvoja prekogranične i regionalne javne željezničke infrastrukture radi promicanja mobilnosti stanovnika i razvoja gospodarstva, čime se postiže prekogranična integracija područja te osiguravaju napredak, održivi razvoj i teritorijalna kohezija. To je prva registrirana udruga takve vrste sa sjedištem u Sloveniji.

Na sjednici nakon skupštine napore udruge podržali su i Šime Erlić, hrvatski ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, te Aleksander Jevšek, slovenski ministar kohezije i regionalnog razvoja, koje su pozdravili Gregor Macedoni, načelnik Općine Novo Mesto, i Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica župana Karlovačke županije.

Nakon sastanka Europske grupacije za teritorijalnu suradnju dvojica ministara dodatno su razgovarala o zajedničkim strateškim projektima te definirala njihov smjer kroz Interreg program Slovenija – Hrvatska koji će obilježiti novu financijsku perspektivu prekogranične suradnje dviju zemalja do kraja desetljeća. Novih 50 milijuna eura iz Interreg programa predviđeno je za ulaganja u područja borbe protiv poplava, zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i turizma, a novi poziv za financiranje projekata očekuje se već sljedećeg tjedna.

Ministar Erlić iskazao je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom institucija Hrvatske i Slovenije.

– Prekogranična partnerstva tematski su sve raznovrsnija na korist cjelokupnog stanovništva koje živi u pograničnome području, a samo kroz ovaj program dosad je realiziran 41 projekt s 245 partnera. U srpnju ove godine vlade i resorna ministarstva obiju država potpisali su sporazum o suradnji u pružanju hitne zdravstvene zaštite koji je proizišao iz uspješno provedenih projekata u sklopu Interreg programa Slovenija – Hrvatska. Ovo je izvrstan primjer kako suradnja institucija na lokalnoj i regionalnoj razini može rezultirati izvrsnim rješenjima i na nacionalnoj razini. To se na koncu odražava na podizanje kvalitete života s obje strane granice, a to nam je svima u cilju. – izjavio je ministar Erlić.

Tomaž Savšek

Tomaž Savšek, vršitelj dužnosti direktora EGTS-a, na sjednici je predstavio plan za 2024., o čemu se raspravljalo i na Glavnoj skupštini. Među ostalim, započet će registracijom projekata i pripremom sadržaja koji će se razvijati duž obnovljene željezničke veze Ljubljana – Novo Mesto – Karlovac – Zagreb.

– Željeznica će biti okosnica, a urbana i prigradska središta duž pruge inovativna prometna čvorišta koja će u budućnosti znatno doprinijeti prelasku na održivu mobilnost. Prometna mreža prilagođena ljudima i ekološki prihvatljiva zasigurno će omogućiti bolju povezanost tih mjesta i podići kvalitetu života u regiji. Pritom, naravno, računamo na različite oblike potpore i pomoći Europske komisije, obiju zemalja, odnosno Slovenije i Hrvatske, kao i svih članica Europske grupacije za teritorijalnu suradnju. – rekao je Savšek.

Skip to content