Sanacija ŠkrljevoDanonoćno se radi na raščišćavanju posljedica nesreće na pruzi Rijeka – Zagreb, između kolodvora Meja i Škrljevo, a koja se dogodila u ponedjeljak 11. prosinca 2023. U sudaru teretnog vlaka s 19 vagona u kojima se prevozio kukuruz, a koji je bez obveznog zaustavljanja u kolodvoru Meja naletio na pružno vozilo TMD HŽ Infrastrukture, nastala je velika materijalna šteta, čije je saniranje krenulo po završetku očevida.

Uz vrlo loše vremenske uvjete koji su vladali u prvim danima radovi napreduju prema planu. Zadnji vagon teretnog vlaka podignut je na oštećeni kolosijek i prebačen u kolodvor Meja. Ispod toga jedinog vagona koji je bio u voznome stanju rekonstruirana je pruga kako bi on mogao biti odvučen. Tako je otvoren put za rezanje i odvoz preostalih uništenih vagona, što je u tijeku. Iz Slovenije je stigao i pomoćni vlak koji je mjestu nesreće pristupio iz smjera Rijeke, a koji je pomogao u izvlačenju pružnog vozila i dviju lokomotiva teretnog vlaka. Jedna je lokomotiva odvučena u Škrljevo, a izvlačenje druge je u tijeku. Nakon što druga lokomotiva bude izvučena, pristupit će se rezanju vlaka i s prednje strane.

Uklonjeni ostaci uništenoga vlaka tovare se na poseban vlak koji ih odvozi. Dopremaju se pragovi i tračnice za sanaciju oštećenoga kolosijeka, a radi se i na popravku oštećene kontaktne mreže.

Paralelno se uklanja (usisava) i 1100 tona rasutoga kukuruza. Za to vrijeme nastavlja se prijevoz putnika zamjenskim autobusima na relacijama Plase – Rijeka te Vrbovsko – Rijeka u oba smjera. Teretni vlakovi preusmjeravaju se zaobilaznim smjerom iz luke Rijeka i prema njoj preko Slovenije, odnosno kolodvora Ilirska Bistrica.

Ovim putem apeliramo na građane da ne dolaze skupljati kukuruz na mjesto nesreće iz sigurnosnih razloga te da ne ometaju radnike u raščišćavanju i saniranju mjesta nesreće.

Skip to content