HŽ Infrastrukturi osigurano je sufinanciranje još jednog europskog projekta, i to prvoga iz područja energetike. Projekt “Optimizacija napajanja električne vuče iz prijenosne mreže u svrhu povećanja energetske učinkovitosti” vrijedan je 1,69 milijuna eura, a sa 60 posto sredstava bit će sufinanciran iz programa Synergy Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF).

Projekt uključuje izradu istraživačke studije te provedbu pilot-projekta, a planirana je realizacija do kraja 2019. Temeljni je cilj Projekta promoviranje željeznice kao učinkovitog i ekološkog prometa te proizvođača obnovljive energije.

Postupak javne nabave za uslugu izrade istraživačke studije i provedbe pilot-projekta pokrenut je 7. srpnja 2017., a ponude se mogu dostaviti do 23. kolovoza 2017.

Detaljnije o projektu:

U sklopu projekta “Optimizacija napajanja električne vuče iz prijenosne mreže u svrhu povećanja energetske učinkovitosti” prvo će se izraditi istraživačka studija kojom će se utvrditi mogućnosti smanjenja gubitaka električne energije u prijenosnoj mreži te mogućnosti povećanja energetske učinkovitosti napajanja vuče vlakova.

 Na temelju nalaza studije provest će se pilot-projekt, koji će obuhvatiti ugradnju dvosmjernih brojila u određene elektrovučne podstanice i jednosmjernih brojila u lokomotive, razvoj i ugradnju informacijskog sustava za prikupljanje i obradu mjernih podataka s brojila, nabavu i ugradnju postrojenja za varijabilnu kompenzaciju jalove energije i ugradnju informacijskog sustava za inteligentno vođenje vlakova. Pilot-projekt pružit će nam pokazatelje za daljnju primjenu rješenja ne samo na području Hrvatske, nego i na području cijele Europske unije jer će države članice moći primjenjivati ista ili slična rješenja.

Skip to content