U srijedu 9. studenog 2016. u organizaciji Sindikata prometnika vlakova Hrvatske održan je javni prosvjed zbog njihova neslaganja s prijedlogom novoga Kolektivnog ugovora o kojem se vode intenzivni pregovori jer postojeći istječe krajem studenoga.
Kao što se stalno naglašava, a prilikom jučerašnjeg susreta to je SPVH-ovim predstavnicima ponovno istaknuo i čelni čovjek HŽI-a Ivan Kršić, radi se o prijedlogu novog KU-a o kojemu treba razgovarati otvoreno i argumentirano, a rješenje se može postići jedino za pregovaračkim stolom.
Unatoč tomu što je tvrtka u prošloj godini poslovala pozitivno, svjesni smo toga da je stanje i dalje teško. U našu pružnu mrežu i infrastrukturu ne ulažemo dovoljno i to je jedan od primarnih razloga zbog kojih su kvaliteta i opseg željezničkog prometa u stalnome padu unazad deset i više godina. Strukturu naših troškova treba nužno promijeniti i prijedlog mjera smanjenja određenih materijalnih prava radnika samo je jedna od mjera iz cjelokupnog plana restrukturiranja tvrtke.

Na predstavljanju smjernica ekonomske politike za 2017. o planovima restrukturiranja cijeloga željezničkog sektora govorio je jučer u Opatiji na 24. znanstveno-stručnom savjetovanju i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te je pritom istaknuo:
–  Osim razvojnog i reformskog rada aktivno ćemo se baviti i restrukturiranjem državnih i javnih poduzeća, a osobito društava iz željezničkog sektora i sektora cestovne infrastrukture. U željezničkome sektoru restrukturirat ćemo HŽ Cargo, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Infrastrukturu. U planu su brojne reforme koje će dovesti do ušteda, a u konačnici rezultirati modernim željezničkim sustavom koji će biti održiv i konkurentan na hrvatskome, ali i europskome tržištu.

Cijeli govor predsjednika Vlade RH nalazi se na linku: https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-na-savjetovanju-ekonomska-politika-hrvatske-u-2017-predstavio-smjernice-ekonomske-politike/19619 (foto: Lana Slivar Dominić/Hina).

Skip to content