Stručnjaci programa JASPERS dostavili su Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pozitivno mišljenje, tzv. IQR (Independent Quality Review), za prijedlog sufinanciranja projekta rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac, ukupne vrijednosti 3,5 milijardi kuna (s PDV-om).

Uz dostavljeno pozitivno mišljenja IQR-a, a potom i službenu odluku Europske komisije o odobrenju financiranja koja se očekuje u sljedeća tri mjeseca, projekt će biti ocijenjen prihvatljivim za sufinanciranje iz europskih fondova.

Do kraja godine očekuje se i potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i HŽ Infrastrukture kao korisnika projekta.

Ukupni prihvatljivi troškovi za sufinanciranje iznose 2,7 milijarde kuna, od čega će se putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija sufinancirati 85 posto iznosa, a ostatak iz državnog proračuna, tj. sredstava Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Po potpisivanju Ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava HŽ Infrastruktura pripremit će postupak javne nabave za radove i nadzor nad radovima.

Realizacija ovog projekta podrazumijeva rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac u duljini od 44,02 km.

Navedena dionica nalazi se na željezničkoj pruzi M202 Zagreb GK – Rijeka, na trasi tzv. nizinske pruge, koja će utjecati na konkurentnost luke Rijeka poboljšanjem njezine povezanosti s tržištima srednje Europe poput Mađarske, Slovačke i Poljske.

U cilju realizacije projekta nizinske pruge HŽ Infrastruktura trenutačno provodi niz projekata sufinanciranih iz EU-ovih fondova. Riječ je o rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka na dionici Dugo Selo – Križevci, zatim o obnovi postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica, gdje se uskoro očekuje početak radova; također, trenutačno je u tijeku postupak javne nabave za uslugu izrade studijske dokumentacije za projekte modernizacije pruge na dionicama Karlovac – Oštarije i Oštarije – Škrljevo, a u tijeku je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju drugog kolosijeka, modernizaciju i obnovu na dionici Škrljevo – Rijeka – Jurdani.

       

Skip to content