U četvrtak 6. lipnja 2019. jedanaesti put u cijelome svijetu obilježen je Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (ILCAD – International Level Crossing Awarness Day). Pored više od 40 zemalja obilježavanju se i ove godine pridružila HŽ Infrastruktura svojom preventivno-edukativnom akcijom „Vlak je uvijek brži“.

Akcija je održana na željezničko-cestovnome prijelazu „Stari Jankovci“ u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Taj prijelaz odabran je jer preko njega svakodnevno u prosjeku prelazi čak 600 kamiona te drugih radnih vozila, a ove godine akcija je namijenjena upravo profesionalnim vozačima i nosi slogan „Najvažniji STOP u danu“. Tijekom akcije djelatnici MUP-a i HŽ Infrastrukture zaustavljali su ponajprije profesionalne vozače, ali i druge sudionike u prometu, dijelili im promotivne materijale te razgovarali s njima o potrebi poštivanja prometne signalizacije prilikom prelaženja preko pruge. Naime, prema nacionalnoj i međunarodnoj statistici, u 98 posto slučajeva za nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima krivi su vozači cestovnih vozila, biciklisti ili pješaci.

Uz Marka Z. Žubrinića, člana Uprave HŽ Infrastrukture, akciji su se pridružili i Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, Gabrijel Šokičić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca, te Dragan Sudarević, načelnik Općine Stari Jankovci.

Marko Z. Žubrinić, član Uprave HŽ Infrastrukture, istaknuo je to da se svake godine na hrvatskoj željezničkoj mreži u prosjeku polomi oko 500 polubranika, a na željezničko-cestovnome prijelazu „Stari Jankovci“, osiguranome automatskim uređajem sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima, samo su u razdoblju od 2013. do kraja travnja ove godine vozači lomili polubranike ukupno 15 puta, nasreću bez ozljeda ili najtežih posljedica.
Dodao je i da HŽ Infrastruktura ulaže vrlo velike napore u modernizaciju i dodatno osiguranje što više željezničko-cestovnih prijelaza kako bi na taj način dodatno povećala razinu sigurnosti svih sudionika u prometu na križanjima željezničkih pruga i cesta, ali da je uz sve to od iznimno velike važnosti i edukacija te stalno upozoravanje građanstva na opasnosti koje prijete prilikom neopreznog prelaženja preko željezničko-cestovnih prijelaza.

Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, izrazio je zadovoljstvo i podržao akciju kojom se želi podići razina svijesti svih sudionika u prometu o opasnostima prilikom prelaženja preko željezničke pruge te obratiti pozornost na poštivanje prometne signalizacije kako bi se spasili ljudski životi.

Akciju je podržao i Gabrijel Šokičić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca, koji je rekao da je željezničko-cestovni prijelaz jedno od najopasnijih mjesta u prometu te da se mora učiniti sve kako bi se povećala razina sigurnosti i dodatno educiralo vozače, jer opreza nikad dosta.

Dragan Sudarević, načelnik Općine Stari Jankovci, požalio se na to da su otvaranjem tržišta u jugoistočnoj Europi Stari Jankovci cestom D46 dobili 600 kamiona na dan preko tog prijelaza, što je najveći problem te općine. Izrazio je zahvalnost HŽ Infrastrukturi što je prepoznala taj problem i održala akciju na ŽCP-u Stari Jankovci, koju je ocijenio izvrsnom.

Inače, svake godine na dan kada se održavaju akcije vezane uz ILCAD Međunarodna željeznička unija organizira i središnju konferenciju posvećenu sigurnosti na ŽCP-ima. Prošle godine domaćin konferencije ILCAD-a bila je HŽ Infrastruktura, a ove godine predstavnici tridesetak svjetskih željeznica iskustva u prevenciji opasnosti na ŽCP-ima razmijenili su na konferenciji u nizozemskome gradu Amersfoortu.

Više informacija o ILCAD-u na http://www.ilcad.org/ILCAD-2019.html.

Skip to content