Savjetovanje HDZI 4-10-2016U vijećnici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu 4. listopada održano je 7. međunarodno savjetovanje o željeznici u organizaciji Hrvatskog društva željezničkih inženjera (HDŽI). Partneri Savjetovanja bili su HŽ Infrastruktura, Europski savez društava željezničkih inženjera (UEEIV), HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo, a pokrovitelji Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te Međunarodna željeznička unija (UIC).

Cilj ovogodišnjeg Savjetovanja bio je predstaviti suvremene tehnologije i tehnička rješenja za infrastrukturne podsustave i željezničke prijevoznike, a tijekom Savjetovanja predstavljeni su planovi i mogućnosti hrvatskih željezničkih prijevoznika i HŽ Infrastrukture, projekti Međunarodne željezničke unije (UIC) na području jugoistočne Europe i inovacije u području prateće industrije.

Savjetovanje je otvorila predsjednica HDŽI-a dr. sc. Danijela Barić s Fakulteta prometnih znanosti. U pozdravnom je govoru izrazila nadu da će Savjetovanje biti mjesto na kojemu će se dogoditi nova suradnja i time potaknuti uspješnost svih željezničkih dionika koji mogu doprinijeti realizaciji ciljeva željezničkog sektora.

Sanja Vucic Savjetovanje HDZI 4-10-2016U ime HŽ Infrastrukture prisutnima se obratila Sanja Vučić, šefica Službe za fondove EU, koja je predstavila projekte modernizacije željezničke infrastrukture koje HŽ Infrastruktura provodi i priprema.

– U razdoblju smo u kojemu se izvode ili nas očekuju zaista veliki infrastrukturni radovi koji zahtijevaju maksimalan angažman svih sudionika, kako nas iz HŽ Infrastrukture tako i projektanata i izvođača radova. Imamo kvalitetne projekte čija će realizacija poboljšati kvalitetu željezničke infrastrukture, stvoriti novu dodanu vrijednost te time stvoriti preduvjete za tehnološki napredniji, održiv željeznički promet u Republici Hrvatskoj, istaknula je Vučić.

U sklopu Savjetovanja predstavljen je i Savez za željezničke inovacije u jugoistočnoj Europi (SEESARI), koji je osnovao UIC i kojemu je partner HDŽI.

Uz predstavnike triju nacionalnih željezničkih društava, resornoga ministarstva i Fakulteta prometnih znanosti, Savjetovanje je okupilo i predstavnike tvrtki čija je djelatnost vezana uz željeznički sektor, među kojima su Ericsson Nikola Tesla, KONČAR – Električna vozila, Siemens, Elektrokem, KING ICT, Plasser&Theurer, Getzner Werkstoffe, Kapsch CarrierCom, Tensar International, TD KotonTeks i Thales Austria.

Skip to content