Od 10. do 12. travnja 2018. u Dubrovniku Agencija Europske unije za željeznice (ERA) organizirala je prvi europski skup o sigurnosti u željezničkome prometu s težištem na sigurnosnoj kulturi u željezničkome sustavu. Na navedenome skupu sudjelovali su najviši predstavnici željezničkog sektora iz EU-a i zemalja kandidata kao što su ravnatelji agencija za sigurnost i istraživanje željezničkih nesreća, predsjednici i članovi uprava upravitelja infrastrukture i željezničkih  prijevoznika, direktori, odnosno voditelji sigurnosti iz željezničkog sektora.

Kao simbol novog razdoblja za sigurnosnu kulturu u Europi Agencija Europske unije za željeznice (ERA) i povjerenica Europske unije za transport Violeta Bulc predložili su europskome željezničkom sektoru potpisivanje Deklaracije o europskoj željezničkoj sigurnosnoj kulturi koja predstavlja opredjeljenje europskih željezničkih lidera za podizanje razine svijesti i promocije pozitivne sigurnosne kulture u cijelome sektoru u cilju poboljšanja sposobnosti i učinkovitosti upravljanja sigurnošću.

Potpisivanjem Deklaracije o europskoj željezničkoj sigurnosnoj kulturi predstavnici željezničkog sektora složili su se sa sljedećim glavnim postavkama:

  • Sigurnost je glavni pokretač učinkovitosti i pouzdanosti željezničke usluge.
  • Svi potpisnici promovirat će sigurnost, izvješćivanje i principe sigurnosne kulture između upravljačkih struktura i zaposlenika te prema drugim stranama kao što su ugovorne strane, dobavljači i pružatelji usluga.
  • Sigurnost je individualna odgovornost proporcionalna poučavanju, iskustvu i profesionalnim standardima vezana uz pojedine uloge ili funkcije.
  • U operativnome željezničkom okružju pojedinci unatoč poučavanju, znanju, iskustvu, sposobnosti i dobroj volji mogu biti suočeni sa situacijama kada ograničenje ljudskog postupanja u kombinaciji s neželjenim i nepredviđenim sustavnim utjecajima mogu dovesti do neželjenih događaja.
  • Istraga i analiza različitih pojavnosti treba biti ponajprije usmjerena na sustavna postupanja, uvjete i čimbenike koji mogu utjecati na rad, a potom na raspodjelu krivice i osobnu odgovornost.
  • Pozitivni primjeri sigurnosnog djelovanja i inicijativa moraju biti zabilježeni i podijeljeni unutar željezničke industrije kako bi se pokazalo da organizacijske vrijednosti potpisnika kontinuirano poboljšavaju sigurnost.
  • Osoblje na svim razinama, a unutar organizacija svih potpisnika, definirat će kako namjeravaju trajno razvijati, promovirati i redovito procjenjivati organizacijske principe i prakse u cilju razvoja pozitivne sigurnosne kulture.

Do danas Deklaraciju o europskoj željezničkoj sigurnosnoj kulturi popisalo je više od 50 potpisnika iz cijele Europe. U ime HŽ Infrastrukture d.o.o. deklaraciju je potpisao predsjednik Uprave Ivan Kršić.

Deklaraciju o europskoj željezničkoj sigurnosnoj kulturi možete pogledati ovdje.

Skip to content