U četvrtak, 4. srpnja 2019., HŽ Infrastruktura potpisala je ugovor za izvođenje radova na projektu „Unapređenje infrastrukture u luci Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište“, koji provodi u partnerstvu s Lučkom upravom Rijeka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 32 milijuna eura, a s 85 posto sredstava sufinancira se iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF).

HŽ Infrastruktura i Lučka uprava Rijeka potpisale su ugovor za radove s tvrtkom SŽ – Železniško gradbeno podjetje Ljubljana d.d.

Riječ je o opsežnom zahvatu koji će se izvoditi u tri etape, a u sklopu kojega će se izvoditi:

  1. Rekonstrukcija teretnog dijela željezničkog kolodvora Rijeka, koja obuhvaća rekonstrukciju i produljenje 12 kolosijeka i izvlačnjaka, izradu kabelske kanalizacije te ugradnju telekomunikacijskih kabela, kabela napajanja i rasvjete kao i radove na kontaktnoj mreži, a također i radove na donjem ustroju u cilju poboljšanja nosivosti i odvodnje podloge (investitor HŽ Infrastruktura).
  2. Izrada priključka kolosiječnih postrojenja i izgradnja kabelske kanalizacije u području spoja rekonstruiranih kolosijeka teretnog kolodvora Rijeka i terminala na postojeće stanje (investitor Lučka uprava Rijeka).
  3. Izgradnja četiri kolosijeka duljine 400 m na novom dijelu kontejnerskog terminala na Zagrebačkom pristaništu te dva kolosijeka za portalne dizalice (investitor Lučka uprava Rijeka).

Radovi će se izvoditi dvije godine, a uvođenje u rad očekuje se krajem srpnja.

Povodom svečanog potpisivanja ugovora u Mramornoj dvorani Guvernerove palače u Rijeci ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako su u Hrvatskoj u tijeku ulaganja u prometni sektor vrijedna 20 milijardi kuna, posebno istaknuvši da je većina tih projekata sufinancirana bespovratnim europskim sredstvima.

– Potpisivanje ovog ugovora nastavak je uspješne suradnje Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture, ne samo na Zagrebačkom pristaništu, već i na Brajdici te drugim projektima. Obje tvrtke su u državnom vlasništvu i pokazale su se kao uspješni partneri. – rekao je Butković, istaknuvši kako su riječki prometni pravac i riječka luka među najvećim i najvažnijim infrastrukturnim projektima te da je cilj udio tereta koji je u luci Rijeka svakim danom sve veći prebaciti s cestovnog na željeznički promet.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić te zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović.

U ime HŽ Infrastrukture ugovor je potpisao predsjednik Uprave Ivan Kršić, koji je istaknuo:

– Zahvaljujući podršci Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, napokon krećemo u realizaciju još jednog zajedničkog projekta Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture. I ovaj će projekt, kada bude završen, kao i ostali strateški projekti na kojima HŽ Infrastruktura intenzivno radi, uvelike podići razinu konkurentnosti željeznice u odnosu na ostale vidove prometa.

Kršić je istaknuo kako je HŽ Infrastruktura nositelj najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Hrvatskoj i najveći korisnik bespovratnih sredstava Europske unije u prometnom sektoru te da HŽ Infrastrukturu u sljedećem petogodišnjem razdoblju očekuju investicije u vrijednosti preko devet milijardi kuna.

– Istaknut ću samo neke projekte čija će realizacija dodatno unaprijediti razvoj luke Rijeka. To su prvenstveno projekti koji se nalaze na hrvatskom dijelu Mediteranskog koridora koji se proteže od državne granice s Mađarskom preko Zagreba pa sve do Rijeke. Primjerice, natječaj za izvođenje radova na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica u završnoj je fazi te očekujemo otvaranje ponuda tijekom ovog mjeseca nakon čega slijedi potpisivanje ugovora i početak radova. U fazi je izvođenja dionica Dugo Selo – Križevci te projekt Rijeka Brajdica. Krajem godine planiramo raspisati i natječaj za izvođenje radova na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac, što znači da ćemo u drugoj polovini sljedeće godine imati otvorene radove na dijelu od Karlovaca do državne granice. – rekao je Kršić i dodao da je za dionicu Karlovac – Oštarije otvoren postupak javne nabave za izradu studijske dokumentacije, a u tijeku je ocjenjivanje pristiglih ponuda. Donošenje odluke o odabiru planirano je za kolovoz ove godine. Za dionicu Oštarije – Škrljevo također je otvoren natječaj za izradu studijske dokumentacije, dok je za dionicu Škrljevo – Rijeka – Jurdani u tijeku ishođenje lokacijske dozvole i izrada glavnog projekta.

Skip to content