HŽ Infrastruktura je 20. prosinca u Vukovaru potpisala ugovor sa zajednicom španjolskih tvrtki Comsa S.a. i Comsa Instalaciones Y Sistemas Industriales S.a. za izvođenje radova na modernizaciji pruge Vinkovci – Vukovar.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta »Nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge od značaja za međunarodni promet M601 Vinkovci – Vukovar« iznose 516,3 milijuna kuna, od kojih Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. iz Kohezijskog fonda sufinancira 85 posto sredstava.

Cilj modernizacije te pruge duljine 18,7 kilometara jest povećanje opsega željezničkoga teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar te bolja povezanost željezničkoga putničkog prijevoza Vukovarsko-srijemske županije s glavnim prometnim koridorima. Modernizacijom će se pruga Vinkovci – Vukovar unaprijediti za voznu brzinu vlakova do 120 km/h, čime će se dodatno skratiti vrijeme putovanja.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Gabrijel Šokičić.

Ministar Butković istaknuo je da željezničku infrastrukturu u sljedećemu srednjoročnom razdoblju očekuju velike investicije:

– Nakon što smo početkom tjedna otvorili novu prugu Gradec – Sveti Ivan Žabno, tjedan zaključujemo nastavkom ulaganja u željeznicu. Obnova pruge Vinkovci – Vukovar stvorit će preduvjete kako za bolju povezanost tako i ta daljnji gospodarski razvoj istočne Hrvatske, jer bez kvalitetne prometne povezanosti nema ni razvoja gospodarskih aktivnosti. Ovaj projekt dio je programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture grada Vukovara, vrijednoga gotovo milijardu i pol kuna koje kroz sljedeće dvije godine planiramo uložiti u Vukovar. Sva ta ulaganja pokazatelj su angažiranosti Vlade Republike Hrvatske koja sva raspoloživa sredstva nastoji usmjeriti upravo u one projekte koji su od najveće važnosti za Vukovar i njegov daljnji razvoj i obnovu.

Nakon što je ugovor potpisan, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić rekao je:

– Svaki novi kilometar pruge koju moderniziramo ili izgradimo, svaki novi ugovor kojim osnažujemo željezničku infrastrukturu, a time i cjelokupni željeznički te u konačnici prometni sektor, čini nas ponosnim. No kada tako nešto ostvarujemo u Slavoniji, pogotovo u gradu heroju Vukovaru, osjećamo posebno zadovoljstvo. Zato mi je izuzetna čast da smo danas ovdje, gdje ugovorom za izvođenje radova na nadogradnji  i elektrifikaciji pruge Vinkovci – Vukovar dijelom označavamo i novo razdoblje u razvoju ovoga kraja.

U obraćanju prisutnima župan Božo Galić istaknuo je važnost toga najvećeg infrastrukturnog projekta za Vukovarsko-srijemsku županiju:

– Ovaj projekt puno znači za naša dva grada, Vukovar i Vinkovce, ne samo u smislu prometnoga razvoja, nego u smislu svekolikoga gospodarskog razvoja i cijele naše Slavonije i Srijema. Stalno ističem važnost spajanja luke Vukovar i luke Rijeka, spajanja luke Vukovar s Pločama, koridora V.c, također X. koridora, koji je žila kucavica za gospodarstvo, za prijevoz putnika i roba. Također očekujemo realizaciju željezničke pruge Vinkovci – Zagreb, koja znači ostanak ljudi, odnosno život za ovaj kraj.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je gospodarsku važnost modernizacije pruge Vinkovci – Vukovar:

– Modernizacija pruge od velike je važnosti za gospodarstvo grada Vukovara i luke Vukovar, koja je najveća luka na unutarnjim vodama. Opseg prometa u Luci znatno se povećao u zadnje dvije godine, a očekujemo da će tako biti i ubuduće, čemu će pridonijeti i radovi za koje je ugovor danas potpisan.

Događanju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Gabrijel Šokičić:

– Modernizacijom pruge Vinkovci – Vukovar gradu Vinkovcima vratit će se nekadašnji status velikoga željezničkog čvorišta. Nadam se da će željeznički promet po završetku ovoga projekta biti konkurentan cestovnome prometu.

Tomislav Hannich, predstavnik izvođača radova, španjolskih tvrtki Comsa S.a. i Comsa Instalaciones Y Sistemas Industriales S.a., istaknuo je:

– Modernizacija i elektrifikacija pružne dionice između Vinkovca i Vukovara izazov su za Comsu. Uvjereni smo u to da će naše bogato iskustvo u sektoru infrastruktura i suradnja s lokalnim tvrtkama na gradilištu ovaj projekt učiniti uspješnim.

 

 

Projekt nadogradnje i elektrifikacije pruge Vinkovci – Vukovar obuhvaća:

  • cjelokupnu rekonstrukciju i obnovu postojeće jednokolosiječne pruge Vinkovci – Vukovar s nadogradnjom i elektrifikacijom dionice
  • rekonstrukciju željezničkog kolodvora Vukovar-Borovo naselje, nadogradnju elektrostabilnih postrojenja i elektrifikaciju u kolodvoru Vukovar te rekonstrukciju željezničkih stajališta Nuštar i Bršadin-Lipovača
  • izvođenje svih potrebnih radova na građevinskome, prometno-upravljačkome, signalno-sigurnosnome i elektroenergetskome podsustavu
  • nova i funkcionalna rješenja željezničko-cestovnih prijelaza
  • izgradnju pješačkih pothodnika
  • lakši pristup osobama smanjene pokretljivosti
  • izgradnju zidova za zaštitu od buke.

Skip to content