HŽ Infrastruktura d.o.o. je s tvrtkom Swietelsky d.o.o. danas, 18. listopada 2022. godine, potpisala ugovor za izvođenje radova na projektu „Obnova pruge na dionici Zagreb Zapadni kolodvor (uključivo) – Zagreb Glavni kolodvor (isključivo)“.

Ugovor je vrijedan 199,1 mil. kn (bez PDV-a) i u cijelosti se financira iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Riječ je o dionici dvokolosiječne željezničke pruge duge 3,4 kilometra koja se nalazi na sjecištu koridora RH1 i RH2. Dionica je od iznimne važnosti za međunarodni teretni i gradsko-prigradski prijevoz.

Rok za izvođenje radova je 18 mjeseci od datuma početka radova. Nakon završetka radova vlakovi će tom dionicom prometovati brzinom do 120 km/h, podignut će se razina sigurnosti i interoperabilnost, a poboljšat će se i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, koji je tom prigodom rekao:

– Ovo je vrlo važan projekt za grad Zagreb. Po njegovu završetku, a uz projekt obnove pruge na dionici Savski Marof – Zagreb Zapadni kolodvor koji je pri kraju, od slovenske granice do centra Zagreba imat ćemo prugu po kojoj će vlakovi moći voziti do 120 km/h. Uz pomoć europskih sredstava veliki infrastrukturni projekti u sljedećim godinama bit će koncentrirani upravo na željeznicu.

Tomislav Tomašević, gradonačelnik grada Zagreba, rekao je:

– Dionica pruge koja ide u obnovu jedna je od najvažnijih dionica u gradu Zagrebu, posebno kada je riječ o gradsko-prigradskome željezničkom prijevozu. Željeznica je sastavni dio sustava javnog prijevoza i njezina modernizacija i obnova uvelike će pridonijeti svakodnevnoj migraciji naših građana.

Nakon potpisivanja ugovora Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, rekao je to kako je potpisivanje današnjega ugovora nastavak aktivnosti koje HŽ Infrastruktura provodi na modernizaciji i izgradnji željezničke infrastrukture u Republici Hrvatskoj.

– Projekti na kojima radimo diljem Hrvatske željeznicu će učiniti boljom, učinkovitijom i konkurentnom ostalim vrstama prometa. Pružna dionica od Zagreb Zapadnog kolodvora do Zagreb Glavnog kolodvora nastavlja se na dionicu od Savskog Marofa do Zagreb Zapadnog kolodvora, čija obnova završava krajem godine. Također, u tijeku je postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za modernizaciju dionice od Zagreb Glavnoga kolodvora do Hrvatskoga Leskovca procijenjene vrijednosti 23,3 milijuna kuna, a što se sufinancira europskim sredstvima. Osim što ćemo time stvoriti uvjete za bolji i privlačniji gradsko-prigradski prijevoz, otvorit će se i mogućnost za rasterećenje gradskih prometnica od cestovnih vozila, što će u konačnici doprinijeti pozitivnome utjecaju na zaštitu okoliša. Tvrtki Swietelsky želimo uspješan rad, ne sumnjajući da će posao izvesti kvalitetno i u zadanome roku. – dodao je.

Predstavnici izvođača radova tvrtke Swietelsky d.o.o. rekli su:

– Tvrtka Swietelsky d.o.o. prisutna je u Hrvatskoj dulje od 20 godina te prati najnovija tehnološka i tehnička iskustva. Samo za gradnju i obnovu željezničkih pruga ima više stotina specijaliziranih strojeva i postrojenja te oko 1000 raznih specijalnih vagona, što podupiru visokostručni rukovatelji i stručnjaci raznih profila i struka. Takav profil tvrtke omogućuje nam izvođenje ugovorenih radova u optimalnome, najkraćemu vremenu. Dionica pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Zagreb Glavni kolodvor prolazi kroz samo središte Zagreba, što zahtjeva odabir brze mehanizirane tehnologije izvođenja, posebno zbog ograničenoga pristupa gradilištu, a uz koju je moguće raditi na jednome kolosijeku, dok po drugome istodobno teče željeznički promet.

Projekt obnove pruge na dionici Zagreb Zapadni kolodvor (uključivo) – Zagreb Glavni kolodvor (isključivo) obuhvaća:

  • cjelovitu obnovu gornjega i donjega pružnog ustroja, što obuhvaća i obnovu kolosijeka i zamjenu skretnica na području Zagreb Zapadnog kolodvora
  • izgradnju uređenih površina za pristup putnika
  • radove na signalno-sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima
  • obnovu i zamjenu dijela sustava kontaktne mreže.

 Kontakt za više informacija o projektu: korporativne.komunikacije@hzinfra.hr

Skip to content