ZAGREB, 31. svibnja  – Krajem prošlog tjedna HŽ Infrastruktura i Končar – Inženjering za energetiku i transport potpisali su ugovor kojim će se nabaviti i ugraditi oprema za osiguranje 49 željezničko-cestovnih prijelaza i jednog pješačkog prijelaza preko pruge na 50 lokacija u Republici Hrvatskoj. Vrijednost radova iznosi 72,9 milijuna kuna + PDV, a planirani rok završetka jest kolovoz 2021. godine. Radovi i nabava opreme financirat će se u sklopu projekta Svjetske banke “Održive hrvatske željeznice u Europi”.

 Izgradnjom osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza, odnosno opremanjem željezničko-cestovnih i pješačkih prijelaza novim suvremenim signalno-sigurnosnim uređajima te modernizacijom postojećih uređaja osiguranja, uvelike se povećava razina sigurnosti kako željezničkog tako i cestovnog prometa.

 U planu  je  povećati razinu osiguranja na još 114 željezničko-cestovnih prijelaza, a u tijeku je faza pripreme dokumentacije, odnosno projektiranje. Također, na većini od ukupno 17 projekata modernizacije željezničke infrastrukture koji se financiraju iz fondova EU-a predviđena je modernizacija ili denivelacija više desetaka željezničko-cestovnih prijelaza (izgradnjom nadvožnjaka ili podvožnjaka).

Od ukupno 1512 željezničko-cestovnih prijelaza u Republici Hrvatskoj njih 888 (otprilike 60 posto) osigurano je prometnim znakovima (Andrijinim križem i znakom »STOP«), 44 mehaničkim branicima (otprilike tri posto), 122 svjetlosnim i zvučnim signalima (otprilike osam posto), a 388 svjetlosnim i zvučnim signalima te polubranicima (otprilike 26 posto). Preostalih 71 su pješački prijelazi osigurani mimoilaznim ogradama (oko 15 posto).

Skip to content