EI potpisivanje 2. 2. 2024.„Revitalizacija željezničkog sustava Republike Hrvatske“ naziv je projekta za čije je financiranje 2. veljače 2024. u Zagrebu potpisan ugovor između Republike Hrvatske i Europske investicijske banke (EIB).

Kredit vrijedan 400 milijuna eura, koji će posredno koristiti HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički prijevoz, potpisali su potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwinska i ministar financija RH Marko Primorac u nazočnosti potpredsjednika Vlade te ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Ugovorom će biti realiziran prvi dio zajma u iznosu od 400 milijuna eura od ukupno planiranih 900 milijuna eura vrijednosti okvirnog sporazuma namijenjenog za projekte usmjerene na poboljšanje željezničke infrastrukture (715 milijuna) i putničkog prijevoza (185 milijuna).

Potpisivanje ugovoraPotpredsjednica EIB-a Czerwinska istaknula je da se radi o povijesnome iznosu EIB-a u Republici Hrvatskoj:

– Riječ je o najvećemu ugovorenom zajmu EIB-a još od početka našeg djelovanja u Hrvatskoj 1977. godine. Iznimno mi je zadovoljstvo što Hrvatskoj možemo pomoći u prevladavanju dvostrukog izazova dekarbonizacije i digitalizacije prometnog sektora. Željeznica je jedno od najsigurnijih prijevoznih sredstava s niskim emisijama i zato s ponosom podržavamo Hrvatsku u njezinu ambicioznom planu razvoja suvremenoga željezničkog sustava na dobrobit svojih građana, poduzeća i okoliša te u skladu sa zajedničkim ciljevima EU-a za osiguranje zelenije i sigurnije budućnosti.

Ministar Primorac istaknuo je kako je Vlada predana investicijama u infrastrukturu te da ukupna sredstva namijenjena za provedbu revitalizacije željeznice iz Državnog proračuna i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti iznose 2,6 milijardi eura.

– Ulaganja u željezničku infrastrukturu pridonijet će zelenoj tranziciji, smanjenju stakleničkih plinova, ali i izgradnji održivog sustava prijevoza roba i ljudi. – rekao je Primorac te dodao da od 2001. ukupna ulaganja EIB-a u Hrvatskoj iznose 7,7 milijardi eura.

Oleg Butković

Ministar Butković rekao je da će novac biti iskorišten za obnovu lokalnih i regionalnih pruga za koju se ne mogu dobiti sredstva iz EU-ovih fondova:

– Zajmom, koji će ukupno iznositi oko 900 milijuna eura, bit će obnovljeno ukupno oko 500 kilometara lokalnih i regionalnih pruga te 30 kolodvora i stajališta.

Svečanosti potpisivanja ugovora nazočili su i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Ivan Kršić

Kršić je za medije izjavio:

– Najavljivali smo to neko vrijeme, a sada je došao taj trenutak kada realiziramo EIB-ov kredit čija ćemo sredstva dodatno uložiti u pruge diljem Hrvatske. Uglavnom su to lokalne i regionalne pruge, na primjer, one prema Slavoniji, Podravini, oko Zadra, Knina i Karlovca. Isto tako bit će obnovljeno oko 30 kolodvora poput onih u Puli, Buzetu, Vodnjanu, Sesvetama, Virovitici i Pleternici.

Istaknuo je i da će se učinci radova na spomenutim dionicama brzo vidjeti te da bi vlakovi već sljedeće godine na pojedinim dionicama mogli prometovati brže nego do sada.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić naveo je da je projektom obuhvaćena i nabava novih vlakova. HŽ Putnički prijevoz osigurava sredstva za nabavu 14 novih vlakova, a od tih 14 vlakova šest je za daljinski prijevoz, za povezivanje Zagreba i Splita. Osam vlakova bit će na alternativne pogone – baterijski i elektrobaterijski vlakovi.

Skip to content