U središnjici HŽ Infrastrukture 16. listopada potpisan je Sporazum o zajedničkoj suradnji HŽ Infrastrukture d.o.o., tvrtke KONČAR – Inženjering za energetiku i transport d.d. (KONČAR-KET) i Grada Vinkovaca na ugradnji uređaja za osiguranje željezničko-cestovnog prijelaza u Vinkovcima.

Novi uređaj s polubranicima i svjetlosno-zvučnom signalizacijom, koji će se ugraditi na željezničko-cestovni prijelaz u Dugoj ulici u Vinkovcima, donirat će tvrtka KONČAR-KET, za ugradnju uređaja zadužena je HŽ Infrastruktura, dok će Grad Vinkovci rješavati moguće imovinskopravne odnose i ishoditi uporabne dozvole.

Ugradnja novog uređaja na prijelazu u Dugoj ulici dio je većeg projekta »Izgradnja nadvožnjaka (Duga ulica – Borinačka ulica) i prilazne prometnice u Gradu Vinkovcima« koji provodi Grad Vinkovci. Budući da će se s izgradnjom nadvožnjaka bitno povećati opseg prometa preko navedenog prijelaza, Grad Vinkovci zamolio je, a KONČAR-KET pristao donirati uređaj za osiguranje prijelaza, dok će HŽ Infrastruktura donirani uređaj ugraditi.

Ugradnja uređaja planirana je u 2019. te će nakon što budu dobivene sve potrebne dozvole, uređaj biti pušten u rad.

Sporazum je u ime HŽ Infrastrukture d.o.o. potpisao predsjednik Uprave Ivan Kršić, koji je pritom poručio:

– Ulaganje u podizanje razine sigurnosti na našoj željezničkoj mreži jedan je od prioriteta HŽ Infrastrukture i zato je i ovaj Sporazum još jedan korak ka sigurnijem tijeku prometa u tome dijelu Vinkovaca. Također treba istaknuti kako je ovo odličan primjer suradnje više dionika, donatora, u ovome slučaju KONČAR-KET-a, HŽ Infrastrukture kao izvođača radova te lokalne samouprave, odnosno Grada Vinkovaca. Inače, HŽ Infrastruktura je ove godine na širemu vinkovačkom području u rad pustila četiri nova uređaja s polubranicima i svjetlosno-zvučnom signalizacijom na željezničko-cestovnim prijelazima. Dva u svibnju u Andrijaševcima te po jedan u kolovozu u Privlaci i Otoku.

Ipak, najvažnija ulaganja u modernizaciju željezničke infrastrukture na tome području tek predstoje. Naime, ove godine pokrenut je postupak javne nabave za radove na projektu nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci – Vukovar koji se sufinancira europskim sredstvima, a vrijedan je gotovo 680 milijuna kuna. Sve će to, naravno, pridonijeti dodatnome podizanju razine sigurnosti, boljoj željezničkoj povezanosti Vinkovaca i Vukovara te u konačnici gospodarskome razvoju toga kraja.

U ime tvrtke KONČAR – Inženjering za energetiku i transport d.d. Sporazum je potpisao predsjednik Uprave Goran Leci te pritom istaknuo:

– KONČAR-KET kao društveno odgovorna tvrtka svjesna je opasnosti koje proizlaze iz neosiguranih i nedovoljno osiguranih željezničko-cestovnih prijelaza te svakodnevno radi na pružanju bolje i učinkovitije zaštite željezničko-cestovnih prijelaza, promovirajući pouzdana rješenja zaštite elektroničkim uređajima koji udovoljavaju zahtjevima visoke razine sigurnosti SIL4 (Safety integrity level 4).

KONČAR-KET je još 1998. razvio i instalirao prvu generaciju uređaja osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza te je do sada instalirao i pustio u rad više od 100 uređaja. Kontinuiranim usavršavanjem uređaja kroz godine, primjenjujući najnovije tehnologije, Končarevi stručnjaci proizveli su treću generaciju uređaja osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza tip KLC3 koji je sukladan CENELEC normama najvišeg stupnja sigurnosti SIL4.

Končarev je prioritet briga o sigurnosti ljudi i podizanje razine svijesti o opasnostima koje postoje kod neosiguranih željezničko-cestovnih prijelaza. Zbog toga smo se kao tvrtka s domaćom proizvodnjom, na molbu Grada Vinkovaca odazvali s velikim zadovoljstvom.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je Sporazum potpisao u ime Grada Vinkovaca, poručio je:

– Zahvaljujem KONČAR-KET-u i HŽ Infrastrukturi na suradnji i ovoj donaciji Gradu Vinkovcima, čime će se osigurati sigurnost željezničko-cestovnog prijelaza na pruzi Vinkovci – Županja. Prijelaz u Dugoj ulici dio je obuhvata izgradnje nadvožnjaka i pristupnih cesta preko željezničke pruge Zagreb – Tovarnik i iznimno mi je drago da će se na tome frekventnom prijelazu postaviti novi uređaj s polubranicima i svjetlosno-zvučnom signalizacijom.

Nadvožnjak i prilazne prometnice od iznimne su važnosti za Vinkovce. Izgradnjom nadvožnjaka i uklanjanjem uskih prometnih grla pridonijet će se poboljšanju prometne sigurnosti u gradu Vinkovcima. Ne samo da će rasteretiti postojeće prometnice, nego će i povezati Borince sa središtem grada.

Skip to content