U organizaciji Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu te Hrvatskog društva željezničkih inženjera 3. listopada održana je konferencija „Željeznički projekti u Hrvatskoj“.

Konferencija je nastojala povezati hrvatska i austrijska poduzeća željezničke industrije, koja imaju ambiciju sudjelovati u modernizaciji hrvatskoga željezničkog sustava. Svoja rješenja, proizvode i usluge predstavilo je petnaestak hrvatskih i austrijskih poduzeća među kojima su Končar Elektroindustrija, King ICT, Elektrokem, Siemens Mobility, Strabag, Kontron Transportation Austria, Thales, Voestalpine i drugi. Prije predstavljanja tvrtki, a nakon uvodnih riječi predstavnika Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskog društva inženjera (HDŽI), održana su uvodna izlaganja dekana Fakulteta prometnih znanosti Tomislava Mlinarića, direktora Sektora za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU fondova HŽ Infrastrukture Mirka Franovića te Tomislava Prpića u ime HDŽI-a.

U svojemu izlaganju Franović je istaknuo to kako se pozitivne promjene vezane uz obnovu naše željezničke mreže događaju, no s obzirom na dugotrajnost i zahtjevnost projekata, za sada još nisu toliko vidljive. Pritom je u prezentaciji prikazao brojne projekte sufinancirane iz EU-ovih fondova koji su u različitim fazama izvedbe, od projektiranja do radova, a težište je na onima koji se nalaze na hrvatskome dijelu Mediteranskog koridora. No, kako je rekao, dok se oni ne provedu, HŽ Infrastruktura istodobno ulaže sredstva u obnovu postojeće riječke pruge kako bi se riješio problem uskih grla i povećala njezina protočnost.

Nakon izlaganja  uslijedilo je predstavljanje 16 austrijskih i hrvatskih tvrtki koje su prezentirale svoj rad te razne inovativne proizvode i tehnologije iz područja željezničke industrije.

Na kraju je organiziran i obilazak gradilišta projekta modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok, gdje su se predstavnici tvrtki koje su sudjelovale na konferenciji u kolodvoru Novi Dvori i Zabok upoznali s načinom i dinamikom radova.

       

Skip to content