Oleg ButkovićMinistarstvo mora, prometa i infrastrukture u utorak 15. veljače 2022. u sklopu Konferencije o budućnosti Europe organiziralo je online konferenciju pod nazivom “Promet po mjeri korisnika”.

Cilj konferencije bio je putem dvaju okruglih stolova posvećenih javnom putničkom te teretnom prijevozu pokušati dobiti informaciju od samih korisnika usluga, građana i prijevoznika, o tome kakav prijevoz žele, kako ga ostvariti i bolje prilagoditi njihovim potrebama.

Konferenciju je otvorio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a na okruglim stolovima virtualnim se putem s građanima razgovaralo o prijedlozima koji bi bili temelj za formiranje preporuka za objavu na digitalnoj platformi Europske komisije.

Okrugli stol Javni putnički prijevoz po mjeri korisnikaNa prvom okruglom stolu “Javni putnički prijevoz po mjeri korisnika” kao panelisti sudjelovali su dr. sc. Frano Barbir, profesor emeritus Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i predsjednik Hrvatske udruge za vodik, Nikša Grljević iz tvrtke Libertas Dubrovnik, Željko Ukić, direktor HŽ Putničkog prijevoza, Josip Ninić, predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila i Damir Šoštarić, ravnatelj Uprave za EU fondove i strateško planiranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Razgovarali su o važnosti pristupa EU-ovim fondovima pri obnovi javnog voznog parka, javnom prijevozu koji istovremeno odgovara potrebama građana te ostaje siguran, učinkovit i održiv, standardima koje pružatelji usluga moraju ispunjavati, ali i o uvođenju inteligentnih transportnih sustava u javni prijevoz.

IOkrugli stol Teretni prijevoz po mjeri korisnikavan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, sudjelovao je na drugom okruglom stolu “Teretni prijevoz po mjeri korisnika” uz Maju Bakran Marcich, zamjenicu glavnog ravnatelja Opće uprave za promet Europske komisije, Dragana Marčinka, direktora HŽ Carga, Denisa Vukorepu, ravnatelja Lučke uprave Rijeka te Darka Vukadinovića, predsjednika Udruženja cestovnog teretnog prometa pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Panelisti su raspravljali o promjenama koje u području prometa dolaze s novim paketom europskog zakonodavstva, nužnim ulaganjima, o promjenama i zahtjevima vezanim uz pandemiju COVID-a, o upotrebi čistih tehnologija, kao i o mogućnostima privlačenja tereta na okolišno čišće vidove prijevoza.

Anketa koja je prije održavanja konferencije provedena u javnosti ukazuje na to da bi se čak 61,8 posto ispitanika u većoj mjeri koristilo javnim prijevozom da je on brži i bolje organiziran, 15,2 posto ispitanika više bi se koristilo javnim prijevozom da im je dostupniji, 10,1 posto koristilo bi se njime u većoj mjeri kad bi javni prijevoz sasvim odgovarao njihovu rasporedu, 7,4 posto kad bi javni prijevoz bio besplatan ili povoljniji, a 5,5 posto ispitanika javni prijevoz ne bi uopće koristilo bez obzira na ponuđeno.

Skip to content