Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Savez za željeznicu u četvrtak 14. ožujka 2024. u Kampusu Borongaj, u Zagrebu organizirali su konferenciju pod nazivom “Po kojem voznom redu vozimo?”, na kojoj su sudjelovali i članovi Uprave HŽ Infrastrukture Darko Barišić i Subhi Tawfiq. Sudionici konferencije jednoglasno su zaključili da samo zajedničkom suradnjom možemo doći i do kvalitetnoga voznog reda.

 Konferencija je bila podijeljena na dva dijela. U prvome dijelu održan je prezentacijski blok, a u drugome konstruktivna panel-diskusija na temu naziva konferencije.

U prezentacijskome dijelu o planiranju voznog reda na hrvatskoj željezničkoj mreži  sudjelovali su član Uprave HŽ Infrastrukture Subhi Tawfiq, prof. dr. sc. Borna Abramović s Fakulteta prometnih znanosti i predavač na Sveučilištu Sjever Ante Klečina, dok je o voznome redu iz perspektive regulatornog tijela govorio viši stručnjak HAKOM-a Ivica Škrtić.

U svojoj prezentaciji Subhi Tawfiq ukratko je prikazao procedure izrade voznog reda za oko 1000 putničkih i 400 teretnih trasa koje su dnevno na raspolaganju prijevoznicima na hrvatskim prugama. Tawfiq je istaknuo da je kod izrade voznog reda – najbitnije poštivanje procedure.

Borna Abramović je u svojoj prezentaciji prikazao povijest taktnoga voznoga reda koji se počeo primjenjivati u Švicarskoj šezdesetih godina prošlog stoljeća, a danas ga ima većina europskih zemalja.

Vozni red je stvarni plan kojim željeznica mora ponuditi izvrsnu uslugu prijevoza svojemu korisniku (putnicima i robi) i, u konačnici, svaki će korisnik zadovoljstvo kvalitetom usluge, u prvome redu, temeljiti na točnosti izvršenja voznog reda. Točnost je ogledalo željeznice. – zaključio je Abramović.

Pokazujući primjere mogućnosti uvođenja taktnoga voznoga reda na nekim dionicama pruga na sjeveru Hrvatske, Ante Klečina upozorio je na potrebu integrirane mreže svih vrsta prijevoza kako bi mobilnost bila dostupna korisnicima tijekom cijelog dana.

 

Ivica Škrtić je u svojoj prezentaciji pokazao primjere iz svoje “inspektorske prakse”. Istaknuo je da su kroz godine smanjene nepravilnosti oko, na primjer, isticanja izvadaka iz voznih redova na pojedinim službenim mjestima i točnosti podataka u voznim redovima.

U panel-diskusiji sudjelovali su predsjednik Saveza za željeznicu prof. dr. sc. Mladen Nikšić, član Uprave HŽ Infrastrukture Darko Barišić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, direktor ENNA Transporta i član Uprave ENNA Logica Petar Glavaš te direktor Rail Cargo Carrier – Croatia i predsjednik Koordinacije željezničkih prijevoznika pri HUP-u Milan Brkić.  Panel-diskusiju moderirao je Ante Klečina.

U Hrvatskoj trenutačno posluje 19 željezničkih prijevoznika među kojima je 13 aktivno u teretnome prijevozu, a jedan u putničkome. U Hrvatskoj voze 632 putnička i 102 teretna vlaka na dan. Raspravljalo se o tome kako uspješno organizirati održiv vozni red za sve prijevoznike, pogotovo sada, u uvjetima brojnih radova na hrvatskim prugama. Dobar vozni red u teretnome prijevozu znači da će terminali biti posluženi točno na vrijeme, a tvrtke koje preuzimaju i šalju robe tada uistinu mogu provesti logističko planiranje just in time.

Barišić je na panelu, među ostalim, istaknuo:

Da bismo imali brzu, modernu i efikasnu željeznicu, opravdana su sva gradilišta koja trenutačno imamo diljem naše željezničke mreže. Kratkoročni problemi zbog radova na prugama jesu kašnjenja vlakova, smanjene brzine i posebne regulacije prometa, ali bez toga nema dugoročnog boljitka. Izrada voznog reda u takvome kontekstu golem je izazov, ali ulažemo sve napore kako bismo zadovoljili sve uključene dionike. Nastojimo osluškivati bilo i prijevoznika i putnika i izvođača radova. Naravno da ponekad ne uspijevamo udovoljiti svim zahtjevima. Puno rada je pred nama, no upravo zahvaljujući tome, ne sumnjam da će vozni red po kojemu vozimo biti točan, pouzdan i na zadovoljstvo svih. Presudnu ulogu u tome imat će ljudski faktor sve dok se ne završe sve investicije i uvede suvremeni način upravljanja prometom. Do tada svi moramo imati malo strpljenja i razumijevanja.

 Željko Ukić dodao je:

– Rješenje za kvalitetan vozni red i uvođenje taktnoga voznoga reda, a time i kvalitetne usluge, su dvokolosiječne elektrificirane pruge, novi vlakovi i integrirani promet. Naravno, i veći broj putnika. Zadnjih godina uvedena su besplatna putovanja za učenike i studente, kao naše buduće korisnike, a od ove godine besplatan prijevoz imaju i umirovljenici i osobe starije od 65 godina. To se pokazalo kao dobro ulaganje u povećanje broja putnika.

 

Ukić je najavio i dolazak baterijskih vlakova na istarske pruge te dizel-električnih vlakova na ličku prugu koji će omogućiti više polazaka između Zagreba i Splita.

Mladen Nikšić objasnio je da su Savez za željeznicu i HAKOM za temu panel-diskusije odabrali vozni red jer se čini da upravitelj infrastrukturom i prijevoznici često kritiziraju jedni druge, a premalo razgovaraju.

To da smo pogodili temu dokazuje i veliki odziv na konferenciju jer samo zajedničkim naporima svih dionika moguće je izraditi kvalitetan vozni red kao osnovicu kvalitetne usluge, presudne za poslovanje tržišta željezničkih usluga, a posljedično i kao pomoć u razvoju gospodarstva i boljih demografskih trendova. – zaključio je Nikšić.

Za kraj su se svi složili s time da je kvalitetan vozni red ključ kvalitetne usluge, jednako kao što su to i međusobni dijalog i suradnja.

Skip to content