U Muzeju Mimara u Zagrebu 7. lipnja održana je 10. Međunarodna konferenciju ILCAD (International Level Crossing Awareness Day – Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima).

Već desetu godinu za redom u više od 40 zemalja svijeta u organizaciji Međunarodne željezničke unije (UIC) obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima, a središnji događaj ove godine jest konferencija u Zagrebu koja se održava u suorganizaciji HŽ Infrastrukture d.o.o. i Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Krovna je tema „Sigurnost mladih na željezničko-cestovnim prijelazima“.

Uz visoke predstavnike pokrovitelja Konferencije, predsjednice RH, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova, okupili su se međunarodni i domaći stručnjaci iz željezničkog prometa i industrije, cestovnog prometa, institucija vezanih uz promet, akademske zajednice te brojni partneri iz područja prometa i sigurnosti u prometu iz 28 zemalja svijeta.

U ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović okupljene je pozdravio visoki izaslanik Krešimir Ćosić te istaknuo važnost podizanja razine sigurnosti u prometu, kako putem edukativnih aktivnosti tako i putem modernizacije i ulaganja.

Državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Katić istaknuo je kako su pružni prijelazi jedna od neuralgičnih točaka u svakom prometnom sustavu, pa tako i u Hrvatskoj. Upravo stoga putem Nacionalnog programa sigurnosti u prometu u razdoblju 2011. – 2020. osigurana su sredstva za implementaciju mjera koje trebaju povećati razinu sigurnosti najranjivijih skupina u prometu na željezničko-cestovnim prijelazima.

U ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture državna tajnica Nikolina Brnjac je rekla kako je velika čast što je domaćinstvo konferencije ILCAD ove godine pripalo Hrvatskoj.  U svom je obraćanju naglasila kako je resorno ministarstvo u svibnju ove godine usvojilo Program rješavanja željezničko-cestovnih i pješačkih prijelaza preko pruge za razdoblje od 2018. do 2022. godine u sklopu kojega će Ministarstvo putem HŽ Infrastrukture pokrenuti veliki investicijski ciklus za podizanje razine osiguranja pružnih prijelaza.

Član Uprave HŽ Infrastrukture Marko Z. Žubrinić sudionicima konferencije zaželio je dobrodošlicu u Zagreb te rekao kako osim na projektima modernizacije mreže, HŽ Infrastruktura kontinuirano radi na i podizanju razine osiguranja pružnih prijelaza kojih je u Hrvatskoj 1512.

Od početka ove godine u promet je pušteno 17 moderniziranih prijelaza, a za dodatna četiri željezničko-cestovna prijelaza uskoro očekujemo dozvole za puštanje u rad.

Za razdoblje od 2018. do 2022. za osuvremenjivanje željezničko-cestovnih i pješačkih prijelaza HŽ Infrastruktura planira osigurati gotovo 250 milijuna kuna, od čega su 80 milijuna kuna sredstva Svjetske banke za osiguranje 50 prijelaza, a za ostalih 114 bit će osigurano financiranje iz kredita komercijalnih i razvojnih banaka.

Danijela Barić, voditeljica Katedre za tehnologiju cestovnog prometa Fakulteta prometnih znanosti istaknula je kako istraživački projekti o sigurnosti na željezničko-cestovnim prijelazima koje provodi Fakultet pokazuju kako je jednako važno ulagati u edukaciju i prevenciju kao i u prometnu infrastrukturu. Upravo u tu svrhu Fakultet provodi Projekt Implementacija mjera za povećanje sigurnosti najranjivijih sudionika u prometu na željezničko-cestovnim prijelazima u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

U sklopu cjelodnevnih događanja predstavljena su tehnološka rješenja za unapređenje sigurnosti i različiti načine dodatnog osvještavanja javnosti, osobito mladih, o odgovornome ponašanju na križanjima pruga i cesta.

Također na prostoru ispred Muzeja Mimara od 12.00 do 19.00 sati na rasporedu je bio program prvenstveno namijenjen mladima. Za njih je bilo pripremljeno sudjelovanje u edukativno-preventivnim radionicama vezanim uz sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima, nagradnim igrama, kvizovima znanja za učenike osnovnih škola, umjetničkom kutku sa studentima Akademije likovnih umjetnosti i školaraca. Sadržajan program ispred muzeja Mimara zaokružio je od 18.00 do 19.00 sati nastupom glazbeni sastav Vatra.

Skip to content