U srijedu 13. listopada HŽ Infrastruktura održala je u Borovu Naselju infodan namijenjen stanovništvu grada Vukovara. Namjera je bila upoznati lokalnu zajednicu sa značenjem projekta modernizacije pruge od Vinkovaca do Vukovara te njegovom važnosti za razvoj grada i Vukovarsko-srijemske županije. Stanovništvo Vukovara na infodanu dodatno se upoznalo s prednostima putovanja vlakom s obzirom na to da će se završetkom radova na toj pruzi putovanje vlakom do Vinkovaca skratiti na 20 minuta.

Za stanovnike Borova Naselja, odnosno Vukovara, na Trgu Dražena Petrovića u središtu Borova Naselja organiziran je infodan. Uz prigodni program i podjelu promotivnih materijala i tiskanih informacija o projektu Nadogradnje i elektrifikacije pruge Vinkovci – Vukovar, lokalnoj zajednici predstavljen je projekt te njegova važnost za razvoj gospodarstva grada i luke Vukovar, a u konačnici njegova važnost za razvoj cijele županije. HŽ Infrastrukturi cilj je bio upoznati stanovništvo sa značenjem modernizacije te pruge za prijevoz putnika vlakom od Vukovara do Vinkovaca i drugih gradova i općina uz prugu te ih upoznati s time da će stanovnici završetkom radova na pruzi biti bolje povezani s glavnim prometnim koridorom te drugim županijama.

– Nakon završetka radova putnici će se voziti vlakom udobnije i brže. Vrijeme putovanja od Vinkovaca do Vukovara skratit će se za 50 posto. – rekao je voditelj projekta Marko Žganec i dodao da je to iznimno važno pri dnevnim migracijama zaposlenih, učenika i studenata.

Umirovljenica iz Borova Naselja, gospođa Marija, koja je na infodan došla s udrugom umirovljenika iz Vukovara, zaključila je da će im nakon završetka radova putovanje do Vinkovaca, Slavonskog Broda ili Zagreba biti puno jednostavnije i brže.

– Većina nas u udruzi zbog godina života više ne vozi. Zato se radujemo ovim radovima i očekujemo završetak modernizacije pruge jer ćemo se mi umirovljenici lakše odlučiti za posjet prijateljima u Vinkovcima. Radujem se što će i moj unuk, koji studira u Zagrebu, brže i lakše dolaziti za vikend kući, u Vukovar.

Tijekom infodana prisutnima je prezentirana važnost elektrifikacije pruge s obzirom na to da će elektrifikacija osigurati ekološki održiv te ekonomski i energetski isplativiji promet. Dodatno, lokalna zajednica upoznala se s funkcionalnijim rješenjima željezničko-cestovnih prijelaza na pruzi te s gradnjom pješačkih pothodnika koji će omogućiti lakši pristup putnicima smanjene pokretljivosti, a svim sudionicima povećati sigurnost u prometu. Nadalje, za putnike koji će do kolodvora i željezničkih stajališta na pruzi doći osobnim vozilima ili biciklima bit će osigurana parkirališna mjesta, a stanovnici gradova i općina uz prugu imat će izgrađene zidove za zaštitu od buke.

Infodanu i stanovnicima Borova Naselja, odnosno Vukovara, pridružio se zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac te izjavio: – Pozdravljamo svako ulaganje u kvalitetu života, konkretno, u bolju infrastrukturnu povezanost našeg stanovništva unutar Vukovarsko-srijemske županije kao i ulaganje u brže i ugodnije putovanje. Osobno, meni je najdraže putovanje vlakom. Naša su najveća očekivanja u Gradu da se završetkom modernizacije pruge Vinkovci – Vukovar razvije teretni prijevoz u Luci, što bi direktno doprinijelo razvoju gospodarstva Grada Vukovara. – rekao je prisutnim medijima zamjenik gradonačelnika.

Radi dodatnog informiranja stanovnika Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije o radovima i aktualnostima na gradilištu voditelj projekta i projektni tim su s izvođačem i nadzorom radova predstavnike medija odveli na gradilište u željezničko stajalište Bršadin-Lipovača te novoizgrađene kolosijeke u blizini Vupikovih silosa, na ulazu u kolodvor Vukovar-Borovo Naselje i luku Vukovar.

– Svi građevinski radovi u sklopu nadogradnje i elektrifikacije pruge u visokoj su fazi izvođenja. Cilj današnjeg infodana i jutrošnjeg obilaska projektnog tima, izvođača i nadzora radova gradilišta s medijima bio je što bolje upoznati stanovništvo Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije te stanovništvo koje gravitira pruzi s projektom i važnošću modernizacije ove pruge za cijelu županiju. – rekao je voditelj projekta Marko Žganec. Vrijednost projekta modernizacije pruge Vinkovci – Vukovar iznosi 542,6 milijuna kuna, a projekt je s 85 posto sredstava sufinanciran iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Završetak radova planiran je do kraja sljedeće godine.

      

Skip to content