HŽ Infrastruktura d.o.o. je s tvrtkom Projektgradnja plus d.o.o. potpisala ugovor o izvođenju radova na projektu obnove prijamne zgrade željezničkog kolodvora Osijek vrijedan 25,6 milijuna kuna (bez PDV-a).

Obnova zgrade željezničkog kolodvora obuhvaća:

  1. obnovu pročelja zgrade
  2. reorganizaciju i uređenje interijera zgrade
  3. sanaciju peronske nadstrešnice i uređene površine ispod nadstrešnice
  4. rekonstrukciju i poboljšanje postojećih tehničkih sustava (grijanje i hlađenje, vodovod i odvodnja, elektrotehničke instalacije i rasvjeta)
  5. ugradnju novih tehničkih sustava (vatrodojava, postrojenje za automatsko upravljanje, regulaciju i daljinsko praćenje potrošnje energije).

Kolodvorska zgrada Osijek nalazi se u sklopu zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Osijeka upisane u Registar kulturnih dobara RH te se na njezinu obnovu primjenjuju odredbe Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i svi propisi koji se odnose na zaštićena kulturna dobra.

Radovima koji se planiraju izvesti u roku od 24 mjeseca zgrada će biti sanirana od kapilarne vlage, što je preduvjet za daljnju obnovu. Pročelju kolodvorske zgrade vratit će se izvorno vanjsko oblikovanje, a bit će zamijenjeni i svi prozori te vrata, čime će se poboljšati toplinska svojstva zgrade. Svi prostori zgrade bit će reorganizirani i uređeni prema trenutačnim i budućim potrebama korisnika, a prostori za prijam i otpremu putnika bit će prilagođeni osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti. Postojeći tehnički sustavi (grijanje i hlađenje, vodovod  i odvodnja, elektrotehničke instalacije i rasvjeta) rekonstruirat će se i prilagoditi trenutačno važećim tehničkim propisima. Zgrada će biti opremljena novim tehničkim sustavima (vatrodojava, praćenje potrošnje energije) koji će pridonijeti sigurnijemu korištenju zgrade i racionalnijoj potrošnji energije.

Potpisivanje ugovora uveličao je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković:

– Čestitam svim potpisnicima ovog važnog ugovora za Osječko-baranjsku županiju i grad Osijek. Riječ je o projektu koji je dio velikog ciklusa ulaganja u željezničku infrastrukturu koji se, osim na obnovu pruga, odnosi i na obnovu kolodvora i stajališta. Jedan od kolodvora koji već godinama zahtjeva temeljitu obnovu je i kolodvor u Osijeku koji će za dvije godine vratiti stari sjaj uz novi interijer i poboljšanu energetsku učinkovitost. Važno je reći kako na području Osijeka, ali i cijele županije, provodimo cijeli niz važnih infrastrukturnih projekata poput dovršetka izgradnje V. c koridora, obilaznice Belog Manastira, ali i cijelog niza drugih projekata poput modernizacije tramvajske infrastrukture i nabave novih autobusa za javni gradski prijevoz. Svi ovi projekti dokaz su kako ulaganja u prometnu infrastrukturu utječu na gospodarski razvoj, a to je itekako važno, kako za Osijek, tako i za cijelu županiju.

U obraćanju prisutnima Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, rekao je:

– S ministrom Olegom Butkovićem prije četiri godine održali smo prve sastanke ovdje, u zgradi županije i krenuli planirati projekte na našem području. Danas možemo istaknuti brojne projekte na području Osječko-baranjske županije koji su trenutačno u realizaciji poput Koridora V. c, luke rasutih tereta, putničkog pristaništa, obilaznice, a među njima je i obnova željezničkog kolodvora Osijek. Čestitam Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i HŽ Infrastrukturi, kao i  izvođačima radova koji su također s područja Slavonije.

U ime HŽ Infrastrukture ugovor je potpisao predsjednik Uprave Ivan Kršić, koji je tom prigodom istaknuo:

Osijek kao najveći slavonski grad mora imati željeznički kolodvor primjeren potrebama putnika 21. stoljeća i zato mi je iznimno drago što smo danas potpisali ovaj vrlo važan ugovor kojim simbolično započinje njegova obnova. Rekonstrukcijom zgrade željezničkoga kolodvora administrativno središte Osječko-baranjske županije dobit će zdanje kakvo zaslužuje, a u skladu s konzervatorskim uvjetima kako bi se zadržao njegov izvorni izgled. Uz to današnje događanje nastavak je ulaganja HŽ Infrastrukture na području čitave Slavonije. Naime, radimo i na izgradnji kolodvora Laslovo-Korođ, čime ćemo stvoriti uvjete za intenzivniji i kvalitetniji prijevoz željeznicom prema Vinkovcima, koji su polazišna točka još većeg projekta HŽ Infrastrukture – Nadogradnje i elektrifikacije pruge od Vinkovaca do Vukovara, vrijednog 542 milijuna kuna, koji se sufinancira sredstvima iz EU-ovih fondova. Također, znatna sredstva ulažu se u podizanje razine sigurnosti u željezničkome prometu kroz projekte modernizacije željezničko-cestovnih prijelaza najsuvremenijom opremom. Sve te i brojne druge investicije koje se provode znatno će unaprijediti željeznicu na ovome području, a ljudima u ovome kraju, kada projekti budu realizirani, podići kvalitetu života. Osijek i Slavonija to su definitivno zaslužili.

Predstavnici izvođača radova prilikom potpisivanja ugovora rekli su:

– Projektgradnja plus d.o.o. kao izvođač radova odabran u sklopu otvorenog postupka javne nabave na projektu obnove prijamne zgrade osječkoga željezničkog kolodvora dijeli zadovoljstvo i radost sa svim sugrađanima grada Osijeka i svim putnicima namjernicima koji u Osijek rado stižu željeznicom što će po završetku cjelokupnoga projekta obnove kolodvorska zgrada kao prepoznatljiva vizura Osijeka, sagrađena daleke 1870., zablistati u punome sjaju koji je nekada imala, a Osijek napokon dobiti željeznički kolodvor kakav zavređuje metropola istočne Slavonije i Baranje te primjeren potrebama svih putnika u 21. stoljeću.

Skip to content