Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te HŽ Infrastruktura d.o.o. popisali su 15. travnja 2021. Sporazum o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju željezničke pruge R101 Državna granica – Buzet – Pula.

Studijska dokumentacija obuhvaća izradu idejnih rješenja, studije isplativosti, analize troškova i koristi te osvrta na utjecaj predloženog zahvata na okoliš.

Pruga R101 duga je 91 km i prolazi kontinentalnim dijelom Istre, od državne granice sa Slovenijom do grada Pule. Željeznička infrastruktura na spomenutoj pruzi dotrajala je te postoji potreba za njezinom obnovom i modernizacijom.

Predmetna studija sagledat će potrebe i mogućnosti modernizacije, analizirati prihvatljive opcije i ulaganja u odnosu na planiranu prometnu potražnju te će poslužiti kao podloga za daljnju razradu projekta i prijavu za potencijalno sufinanciranje EU-a.

Uz potpisnike Sporazuma, ministra Olega Butkovića i predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o. Ivana Kršića, događanju su nazočili saborski zastupnik Anton Kliman, državni tajnici Josip Bilaver i Alen Gospočić te ravnatelj Uprave za EU fondove i strateško planiranje Damir Šoštarić.

U ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Sporazum je potpisao ministar Oleg Butković:

– Drago mi je da je Istra došla na red kada govorimo o ulaganjima u željeznicu. Uz cestovnu infrastrukturu, pri čemu smo najveće težište stavili na projekte dovršetka Istarskog ipsilona i izgradnje druge cijevi tunela Učka, razvoj željeznice Istri može ponuditi mogućnosti za još jači razvoj. Tamo gdje postoji moderna željeznica otvaraju se nove mogućnosti i u pogledu turizma jer smatram da takav projekt može utjecati i na revitalizaciju centralne Istre kroz nove vrste prometa. Preduvjet za realizaciju svih projekata svakako je studijska dokumentacija i to ćemo omogućiti današnjim potpisivanjem ovog sporazuma koji će ponuditi prihvatljive opcije ulaganja, a sve u cilju daljnje razrade projekta i prijave za sufinanciranje iz fondova EU-a.

Sporazum je u ime HŽ Infrastrukture potpisao predsjednik Uprave Ivan Kršić, koji je tom prigodom istaknuo:

– HŽ Infrastruktura započela je veliki investicijski ciklus provodeći niz projekata modernizacije željezničke infrastrukture diljem Hrvatske. Dio te modernizacije jest i revitalizacija željeznice u Istri, a današnjim potpisivanjem Sporazuma o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju pruge državna granica – Buzet – Pula nastavljamo taj ciklus i formalno započinjemo modernizaciju željezničke infrastrukture na području Istarske županije. Također, godine 2020. potpisali smo Sporazum o suradnji na aktivnostima vezanima za obnovu pruge L213 Lupoglav – Raša i uspostavi prometa do Luke Bršica s Lučkom upravom Rijeka, čime je uspostavljena suradnja na pripremnim aktivnostima u cilju prijave na natječaje za EU sufinanciranje. Kontinuirano ulažemo i u podizanje razine sigurnosti na željezničko-cestovnim prijelazima te ćemo u sklopu projekta Svjetske banke „Održive željeznice u Europi“ modernizirati sedam prijelaza na području Istarske županije. Zahvaljujem potpori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na provedbi još jednoga zajedničkog projekta koji će, vjerujem, biti osnova za razvoj nove, bolje i sigurnije željeznice u Istri.

Skip to content