HŽ Infrastruktura i ove se godine pridružila obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (ILCAD – International Level Crossing Awareness Day) edukativno-preventivnom akcijom “Vlak je uvijek brži”.

Akcija je provedena 15. lipnja 2023. u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom na željezničko-cestovnome prijelazu Krčeni put u Sesvetskom Kraljevcu. S obzirom na to da je željezničko-cestovni prijelaz Krčeni put jedan od prijelaza s najviše lomova polubranika u Hrvatskoj, težište je bilo na temi povećanja opreza i strpljenja prilikom prelaska preko željezničke pruge. Na tome željezničko-cestovnom prijelazu u proteklih 12 godina (do kraja 2022.) dogodila su se 134 loma polubranika, odnosno toliko su puta vozači cestovnih vozila nasilno pokušali prijeći preko pruge dok su spušteni polubranici označavali da nailazi vlak.

Vlak je uvijek brži

U akciji su sudjelovali i članovi Uprave HŽ Infrastrukture Subhi Tawfiq i Damir Lončarić. Tom prilikom Subhi Tawfiq rekao je:

– Svake godine, pa tako i ove, ILCAD-u se pridružujemo svojom kampanjom ”Vlak je uvijek brži”. To je ujedno slogan koji je osmišljen prije 24 godine i od tada je postao prepoznatljiv svim sudionicima u prometu te se koristi i dandanas. Istoimenu akciju provodimo u osnovnim školama i na željezničko-cestovnim i pješačkim prijelazima kako bi se smanjile crne brojke stradavanja na pruzi. Osim što se ulaže u modernizaciju prijelaza, ovakvim akcijama neophodno je educirati sudionike u prometu jer materijalna je šteta, iako znatna, nadoknadiva, a ljudski život neprocjenjiv.

Svake se godine kampanja ILCAD obraća određenoj ciljanoj publici, a ove godine posvećena je poljoprivrednim i industrijskim korisnicima željezničko-cestovnih prijelaza koje se želi upozoriti na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili neovlaštenog boravka uz prugu. Ove godine službeni slogan glasi: “Tračnice su za vlakove!”. Međunarodna akcija održava se već 15 godina i u 57 zemalja diljem svijeta kako bi se podigla razina svjesnosti sudionika u prometu o opasnostima prilikom prelaženja preko željezničke pruge.

HŽ Infrastruktura već 24 godine provodi edukativno-preventivnu akciju ”Vlak je uvijek brži” kako bi sve sudionike u prometu upozorila upravo na poštovanje prometnih propisa uz prugu. Akcija se inače provodi na željezničko-cestovnim prijelazima, ali i u osnovnim školama, gdje se najmlađe sudionike u prometu upoznaje s važnošću poštivanja prometnih propisa i sigurnog načina prelaženja i ponašanja na pruzi.Podjelom promotivnih materijala djelatnici HŽ Infrastrukture i prometne policije PU zagrebačke upozoravali su vozače automobila, kamiona, poljoprivrednih vozila, motocikala i bicikala te pješake na pravilno ponašanje prilikom prelaženja preko željezničke pruge.

Sudionici ILCAD-a HŽI i MUP.

Najčešći uzroci nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima su nepoštivanje prometnih pravila i prometne signalizacije, neprilagođena vozna brzina, prelazak automobila ispod spuštenih polubranika/branika, nepažnja vozača cestovnih vozila i pješaka. I svjetska statistika pokazuje da su u 98 posto slučajeva nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima posljedica zanemarivanja i nepoštivanja prometnih znakova i prometne signalizacije od strane sudionika u cestovnome prometu.Dosadašnja međunarodna praksa pokazala je da je najučinkovitiji način promjene ponašanja sudionika u prometu edukacija, isticanje rizika i upozoravanje na kobne opasnosti neopreznoga kretanja uz prugu ili prelaženja pruge na mjestima koja za to nisu previđena.

Galeriju fotografija akcije ”Vlak je uvijek brži” možete pogledati ispod.

Skip to content