Na željezničko-cestovnome prijelazu „Remetinec“ u Zagrebu 10. lipnja 2016. održana je akcija „Vlak je uvijek brži“ kojom je HŽ Infrastruktura istodobno s četrdeset zemalja u svijetu obilježila 8. međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (ILCAD).

Akciju u zagrebačkome naselju Remetincu podržao je i legendarni Ćiro Blažević, koji je s policijom i timom HŽ Infrastrukture koji dugi niz godina provodi takve akcije na željezničko-cestovnome prijelazu zaustavljao vozila te razgovarao s vozačima, biciklistima i pješacima o tome koliko su svjesni opasnosti koje prijete prilikom prelaženja preko pruge. Podijeljeni su promotivni materijali te su vozači upozoreni na nužan oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije prilikom prelaženja preko pruge.

Ove su godine ciljana publika prigodnih akcija koje se provode u cijelome svijetu umirovljenici i osobe sa senzornim i mobilnim ograničenjima, a glavna je poruka ovogodišnje preventivne kampanje: „Ne precjenjujte svoje mogućnosti uz prugu“.

Očekivano, Ćiro se očekivano odlično snašao u ovoj situaciji te na svoj osebujan način upozorio na podizanje svijesti svih sudionika u prometu:
– S obzirom na svoje ogromno iskustvo u prometu vrlo dobro znam kako je dovoljna mala nepažnja da se dogodi najveće zlo. Zato bih upozorio sve vozače da bez obzira na signalizaciju uvijek treba pogledati i gore i dolje… Jer jednom kad si pred vlakom, zna se da si ‘halali Huso materi’…. A vlak je uvijek brži! Zato pažljivo. Jednom je netko rekao: kad sjedneš u auto, jednom si nogom u grobu, drugom u zatvoru, trećom u bolnici….

>

Ćiro nije mogao izbjeći ni aktualno pitanje vezano za Europsko nogometno prvenstvo i nastup Hrvatske reprezentacije.
– Najbolji smo i idemo u finale!, u svom je stilu kratko poručio trener svih trenera.

O Međunarodnome danu svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (ILCAD) te akciji „Vlak je uvijek brži“ govorio je i šef Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture Ivan Kartelo:

– Danas, kada se u cijelome svijetu posebno apelira na svijest sudionika u prometu prilikom prelaska željezničko-cestovnih prijelaza, i HŽ Infrastruktura želi skrenuti pažnju na važnost poštivanja prometnih pravila. Činjenica je da se nesreće događaju, no činjenica je i da su u 95 posto slučajeva za nesreće krivi vozači cestovnih vozila i pješaci jer, nažalost, ne poštuju prometnu signalizaciju. Jedan je od pokazatelja toga i podatak da smo tijekom 2015. godine imali 501 lom polubranika u cijeloj Hrvatskoj, što jasno ukazuje na nesavjesnost vozača cestovnih vozila. Stoga upravo kroz ovakve akcije, koje kontinuirano provodimo još od 2000. godine, želimo osvijestiti sve sudionike u prometu, pogotovo vozače cestovnih vozila, pješake i starije osobe. Slomljeni polubranici mogu se popraviti, no ljudski život je samo jedan. Stoga stanite, razmislite i pričekajte jer vlak je uvijek brži.

Više o ulaganju HŽ Infrastrukture u modernizaciju željezničko-cestovnih prijelaza u Hrvatskoj rekao je Marko Žganec iz Povjerenstva za željezničko-cestovne prijelaze:
– HŽ Infrastruktura ulaže znatna financijska sredstva u modernizaciju željezničko-cestovnih prijelaza na hrvatskim prugama. Prošle godine u rad smo pustili 19 moderniziranih željezničko-cestovnih prijelaza, a ove godine puštanjem u rad moderniziranih uređaja na šest željezničko-cestovnih prijelaza HŽ Infrastruktura dodatno je povećala razinu sigurnosti. Osim još 27 željezničko-cestovnih prijelaza koji bi trebali biti pušteni u rad do kraja godine, u planu je modernizacija dodatnih 50 željezničko-cestovnih prijelaza do kraja 2017., za što su osigurana sredstva u visini od 60 milijuna kuna iz kredita Svjetske banke. Dakle, ulažemo i podižemo razinu sigurnosti, a ovim putem dodatno i apeliramo na savjesnost svih sudionika u prometu.

O ILCAD-u:
Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima
(ILCAD – International Level Crossing Awareness Day) obilježava se u četrdeset zemalja diljem svijeta početkom lipnja, a ove godine u petak 10. lipnja. Projekt ILCAD pokrenula je Međunarodna željeznička unija (UIC) 2009. godine, a HŽ Infrastruktura pridružila se obilježavanju ILCAD-a 2011. godine. U Hrvatskoj će šesti put biti obilježen akcijom „Vlak je uvijek brži“. Kampanju koordinira Međunarodna željeznička unija (UIC) u suradnji s Europskom komisijom i Ekonomskom komisijom Ujedinjenih naroda za Europu. Više o ILCAD-u možete pogledati na http://www.ilcad.org/ILCAD-2016.html.

U svijetu postoji oko 600 000 željezničko-cestovnih prijelaza. Podaci Europske komisije govore da od svih nesreća koje se događaju na cestama oko jedan posto čine nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima, dok od svih nesreća koje se događaju na željeznici oko 25 posto čine nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima. U 95 posto slučajeva krivac za nesreću na željezničko-cestovnom prijelazu jest vozač cestovnog vozila.

Skip to content