Dana 2. listopada 2019. u vlaku između Rijeke i Zagreba potpisan je Sporazum o suradnji na obnovi pruge Lupoglav – Raša i uspostavi željezničkog prometa do Luke Bršica.

Tijekom drugoga dana Poslovnog foruma „Perspektive južnih vrata Europe“ i vožnje posebnoga vlaka između Rijeke i Zagreba Nikola Ljuban, član Uprave HŽ Infrastrukture, i Zorka Beganović, zamjenica ravnatelja i pomoćnica ravnatelja za financije i EU Fondove Lučke uprave Rijeka, potpisali su Sporazum o suradnji na aktivnostima vezanim za obnovu pruge L2013 Lupoglav – Raša i uspostavu prometa do Luke Bršica. Tim sporazumom dvije strane uspostavljaju suradnju na pripremnim aktivnostima u cilju prijave/apliciranja na natječaje za sufinanciranje projekta obnove pruge Lupoglav – Raša. Predviđeni su zajednička izrada analize i istraživanja projekta, izrada projektnoga zadatka za studiju izvodljivosti, priprema dokumentacije i prijavnoga obrasca za prijavu usluge izrade studije izvodljivosti za sufinanciranje iz fondova Europske unije, provođenje postupka javne nabave za izradu studije izvodljivosti u slučaju uspješne prijave te ostali poslovi vezani uz projekt.

U roku od 15 dana oformit će se i zajedničko operativno tijelo za provedbu, nadziranje i koordiniranje tih aktivnosti. Troškove svih tih aktivnosti HŽI i LUR dijelit će popola.

Beganović je potpisivanje Sporazuma ocijenila kao novo poglavlje u razvoju luke Rijeka. Naime, Bršica je sastavni dio luke Rijeka, sa znatnim kapacitetima za prekrcaj stoke i drva, dok je Nikola Ljuban rekao to da će HŽ Infrastruktura iskoristi dosadašnje iskustvo vlastitih stručnjaka u pripremi još jednoga projekta koji će predložiti za sufinanciranje iz EU-ovih fondova.

Skip to content