U cilju podizanja svijesti o sigurnosti svih sudionika u prometu Hrvatski sabor proglasio je 21. listopada Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa.

Vlada se složila da su mobiteli velik sigurnosni problem u prometu, ali i napomenula da je njihovo korištenje samo jedan od četiriju čimbenika koji utječu na sigurnost dok su ostali brzina, alkohol i nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Projekt „Dan bez mobitela u prometu“ provodi se kao kampanja osvješćivanja i u cilju smanjenja prometnih nesreća uzrokovanih time što svi sudionici u prometu – vozači, biciklisti i pješaci – upotrebljavaju mobitele.

Mobitel je četvrti „ubojica“ na cesti, a u Hrvatskoj ga za volanom koristi 91 posto vozača, 33 posto biciklista i 50 posto pješaka. Svi su oni više usredotočeni na svoj pametni telefon, nego na promet. Podaci su to istraživanja navika i ponašanja sudionika u prometu koje je provedeno 2017., a koje je pokazalo da čak trećina biciklista telefonira u vožnji. Zabrinjavajući je podatak da oko 40 posto građana ne bi mijenjalo svoju naviku, neovisno o kaznama koje bi, očito, trebale biti veće kako bi sudionici u prometu osvijestili opasnosti koje donosi korištenje mobitela u prometu.

Odgovaranje na SMS poruke vozaču oduzima pozornost na najmanje pet sekundi, što je dovoljno da vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat prijeđe 70 metara bez kontrole vozača. Također smanjena pozornost vozača koji vozi i telefonira jednaka je smanjenoj pozornosti vozača koji u krvi ima jedan promil alkohola, čime vjerojatnost da će takav vozač doživjeti nesreću raste devet puta. Sve su to podaci poznati Hrvatskoj udruzi menadžera sigurnosti, koja je i inicirala pokretanje Nacionalnog dana bez mobitela u prometu, želeći time povećati svijest o opasnostima koje donosi korištenje mobitela u prometu te smanjiti broj nesreća uzrokovanih njihovim korištenjem.

U prometu uvijek valja biti oprezan. „Stani, gledaj, slušaj“ jedan je od slogana koji se koristi u sklopu akcije „Vlak je uvijek brži“, koju već 20 godina provodi HŽ Infrastruktura. Odgovornost prema vlastitome ponašanju gotovo da se može izjednačiti sa sigurnošću u prometu.

Posljednjih godina bilježi se, nažalost, sve više nesreća do kojih dolazi zbog korištenja mobitela i/ili slušalica pri kretanju ulicom ili prelaženju preko pruge. Korištenje mobitela i slušalica znatno utječe na koncentraciju, ali i na sposobnost praćenja zvukova iz okoline. Suvremena komunikacijska tehnologija nudi bezbrojne mogućnosti. Nažalost, uz sve dobre strane koje ta tehnologija ima, sve su češće i pojave njezina opasnog i neodgovornog korištenja u prometu. Tako koristan i sveprisutan mobitel postaje izvor opasnosti. Drastični primjeri stradavanja zbog jedne SMS poruke ili slušalica na ušima strašno su upozorenje svima u prometu.

Zato je važno osvijestiti to da sigurnost započinje poštivanjem prometnih znakova i izbjegavanjem nepoželjnih i opasnih ponašanja.

VIDEO Vlak je uvijek brži
Skip to content