U sklopu obilaska infrastrukturnih projekata u Krapinsko-zagorskoj županiji ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je u ponedjeljak 10. svibnja 2021. i kolodvor Zabok. Tamo se u pratnji predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture Ivana Kršića uvjerio u visoku dovršenost radova na projektu elektrifikacije i modernizacije pruge Zaprešić – Zabok, koji su sufinancirani s 85 posto sredstava iz Kohezijskog fonda. Na dionici dugoj 23,85 kilometara završeno je 98 posto svih radova, zadovoljno je ustvrdio ministar te istaknuo:

– Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture izvijestio me je da je više od 98 posto radova završeno i da ćemo u rujnu, najkasnije listopadu, imati kompletno spremnu uporabnu dozvolu za tu završenu dionicu, što je jako dobro. Ovo je jedan od europskih projekata koji je strateški na području Krapinsko-zagorske županije. Vidjeli smo problem denivelacije spoja između dviju nerazvrstanih lokalnih cesta. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uz pomoć europskih sredstava rješava ovakve stvari. Na nekoliko lokacija u Hrvatskoj to smo riješili, u Vinkovcima, Osijeku… Samo je bitno da Grad ima projektnu dokumentaciju. Mi ćemo po tome raspisati javni poziv i možemo riješiti ovaj dio. – rekao je ministar te istaknuo kako na području Krapinsko-zagorske županije ulaganja u željezničke i cestovne projekte iznose preko dvije milijarde kuna:

– Zagorje je godinama bilo zapostavljeno, a mi želimo ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva. Naravno, Zagorje je bitan gospodarski kraj za Hrvatsku i u tom smislu dajemo mu punu potporu. – poručio je Butković.

Tijekom travnja 2021. izvodili su se radovi na finoj regulaciji kontaktne mreže, brušenju zavara, humusiranju i hidrosjetvi. U tijeku su završni radovi na polaganju i ispitivanju pružnih kabela od Zaboka prema Krapini i rasputnici Hum Lug. Također još traju radovi na ispitivanju vanjskih elemenata signalno-sigurnosnih uređaja, ispitivanju kabela, unutarnje signalno-sigurnosne i telekomunikacijske opreme u kolodvorima i u kućicama automatskog pružnog bloka te željezničko-cestovnih prijelaza, ispitivanju opreme tehničke zaštite, svjetlovodnog kabela kao i kabliranju stajališta i kolodvora za potrebe informiranja putnika.

Skip to content