​Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima te u pratnji upravā HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza vlakom je doputovao u Sisak gdje je obišao obnovljeni  kolodvor. Ministra i suradnike u sisačkom kolodvoru dočekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. Nakon obilaska okupljeni su izrazili zadovoljstvo velikim investicijama u željezničku infrastrukturu na sisačkome području.

– Drago mi je da sam doputovao obnovljenom dionicom do Siska. Dionica koja se obnavlja duga je 25 kilometara, a vrijednost obnove je 250 milijuna kuna (bez PDV-a, op. a.). Obišli smo i obnovljenu zgradu željezničkog kolodvora u Sisku, ukupne vrijednosti 52 milijuna kuna (bez PDV-a, op. a.). Ti su se radovi malo odužili, ali glavni razlog toga su arheološka istraživanja. Drago mi je da će uz obnovljenu kolodvorsku zgradu, koja zaista lijepo izgleda, biti prezentiran i dio naše povijesti. Tako će se korisnici sisačkog kolodvora upravo ovdje upoznati s dijelom istraživanja i povijesti antičkog doba. Većim dijelom dionice između Zagreba i Siska prometovali smo 140 kilometara na sat, što je prizor koji se kod nas rijetko vidi. Po završetku obnove, koja ide svome kraju, vjerujem da će se od Siska do Zagreba stizati za 40 minuta. – istaknuo je ministar te dodao:

– Čestitam HŽ Infrastrukturi što je krenula u veliki investicijski ciklus od milijardu i pol eura. Uskoro nas očekuje potpisivanje ugovora za izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica, a nedavno je potpisan i ugovor za izvođenje radova na obnovi pruge na dionici Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof. Glavnina investicija u prometnu infrastrukturu danas se odnosi na željeznicu.

Župan Ivo Žinić zahvalio je ministru Butkoviću i HŽ Infrastrukturi te istaknuo:

– Cilj je Zagreb približiti Sisku i vjerujem da će se ulaganjem u željezničku infrastrukturu dodatno skratiti vrijeme putovanja. Ulaganja će osim putnicima koji svakodnevno putuju na posao u Zagreb doprinijeti i razvoju gospodarstva na ovome području.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić poručio je da će investicije u obnovu dionice Greda – Sisak – Sunja znatno poboljšati kvalitetu željezničke usluge te putovanje od Zagreba do Siska učiniti bržim i sigurnijim.

– Osim toga navedena dionica služit će kao alternativni pravac prometovanja kad počne modernizacija, odnosno izgradnja drugog kolosijeka na dionici Dugo Selo – Novska. Također, veseli nas i vidjeti novo ruho kolodvora Sisak, koji je obnovljen prema svim standardima moderne željezničke infrastrukture i uvjetima konzervatora. Sve zajedno željeznicu u ovom dijelu Hrvatske učinit će boljom, učinkovitijom i konkurentnijom ostalim vrstama prometa. – rekao je Kršić.

Radovi na sisačkome kolodvoru obuhvatili su rekonstrukciju kolosijeka kao i izgradnju 324 metra dugog otočnog perona s  nadstrešnicom. Osim toga uz zgradu je izgrađen i bočni peron s novom nadstrešnicom te pothodnik s dizalima, čime je omogućen pristup osobama smanjene pokretljivosti. Na strani koja gleda na perone zgrada je dobila i novu fasadu, a na perone je postavljena urbana oprema (nove klupe, kante za otpatke) te je cijeli  prostor pokriven videonadzorom.

​U sklopu radova na obnovi dionice Greda – Sisak – Sunja osim rekonstrukcije pruge izgrađeni su i novi peroni s nadstrešnicama u Stupnom, Blinjskom Kutu i Brđanima Krajiškim.

Poslije obilaska kolodvora u zgradi Županije održan je radni sastanak s temom ulaganja u željezničku i cestovnu infrastrukturu na području Sisačko-moslavačke županije.

Skip to content