Bibinje_5Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u ponedjeljak 23. listopada 2023. u Zadarskoj županiji, gdje je nazočio potpisivanju ugovora o izvođenju radova u sklopu projekta „Elektrifikacija i ekologizacija sustava prihvata i otpreme zrakoplova u Zračnoj luci Zadar“.

Riječ je o projektu vrijednome više od 16 milijuna eura koji se sufinancira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te mu je cilj osiguranje ekološki prihvatljivog sustava napajanja zrakoplova i opreme iz obnovljivih izvora energije, a krajnji cilj smanjenje emisije štetnih plinova u okoliš. Nakon potpisivanja ugovora ministar je posjetio Sukošan i Bibinje u pratnji predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture Ivana Kršića, zadarskog župana Božidara Longina, državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipa Bilavera, ravnatelja Uprave za EU fondove i strateško planiranje Damira Šoštarića te predstavnika regionalne i lokalne samouprave.

Nakon obilaska lučkih projekata, u prostorijama Općine Bibinje direktor Sektora za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU fondova HŽ Infrastrukture Mirko Franović održao je prezentaciju na temu izgradnje željezničke zaobilaznice naselja Bibinje.

Postojeća pružna trasa koja prolazi kroz naselje Bibinje, duga 6,8 km, izmjestila bi se izgradnjom nove zaobilazne pruge. Složen je to zahvat vrijedan oko 75 milijuna eura, a predstavlja prvu i jednu od faza obnove pruge Knin – Zadar.

Trenutačno je u tijeku izrada studije utjecaja na okoliš i idejnog projekta s ishođenjem lokacijske dozvole za izgradnju željezničke zaobilaznice naselja Bibinje. Ugovor za izradu studijske i tehničke dokumentacije potpisan je u svibnju 2023. sa zajednicom gospodarskih subjekata koju čine Granova d.o.o. i ŽPD d.d.

Osim zaobilaznice Bibinja ugovor obuhvaća izradu izvedbenog projekta obnove pruge M606 Knin – Zadar na dionicama Knin – Radučić i Dalmatinske Ostrovice – Bibinje duljine 58 km. Vrijednost ugovora je 635 tisuća eura.

Rok za izradu studije utjecaja na okoliš i ishođenje rješenja o prihvatljivosti zahvata na okoliš iznosi osam mjeseci te je potrebno još osam mjeseci za izradu idejnog projekta i ishođenje lokacijske dozvole (od ishođenja rješenja o prihvatljivosti zahvata na okoliš).

Još 2019. izrađena je studija izvodljivosti odnosno analiza opcija povezivanja Zračne luke Zadar i luke Gaženica s ostatkom grada Zadra čiji je cilj osigurati funkcionalan tijek željezničkoga putničkog i teretnog prijevoza prugom M606 Knin – Zadar te nastavno na željezničku prugu M604 Oštarije – Knin – Split kao i omogućiti brzu i kvalitetnu poveznicu grada Zadra s pomorskom lukom Gaženica i Zračnom lukom Zadar. To je projekt čiji je cilj izmjestiti trasu postojeće pruge iz Bibinja radi sigurnosti, razvoja naselja te smanjenja buke.

Vezano uz financijska sredstva potrebna za realizaciju projekta izmještanja pruge, potpredsjednik Vlade i ministar Butković rekao je kako novca ima u europskim fondovima u novoj perspektivi te da su za njega zainteresirane i međunarodne kreditne institucije poput Europske investicijske banke.

Bibinje__4
Bibinje_3
Bibinje_1
Skip to content