HŽ Infrastruktura obilježila je u četvrtak 10. lipnja 2021. na željezničko-pješačkom prijelazu „Sljeme“ u Sesvetama 13. Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima ILCAD.

Svrha obilježavanja ILCAD-a, koji se u četvrtak obilježavao u više od 50 zemalja svijeta, i edukativno-preventivne akcije „Vlak je uvijek brži“, akcije koju HŽ Infrastruktura tijekom cijele godine provodi već dulje od 20 godina, jest dodatno educirati sudionike u prometu na potrebu poštivanja prometnih pravila i signalizacije prilikom prelaska željezničke pruge.

Tema ovogodišnje kampanje ILCAD, koja se provodi i u Europskoj godini željeznice, bila je distrakcija u prometu, odnosno sve ono što nas ometa, što nam odvlači pozornost u nekoj prometnoj situaciji, u ovome slučaju na željezničko-cestovnim prijelazima odnosno na pješačkome prijelazu preko pruge. To može biti audio (smanjenje mogućnosti osluškivanja prometa), vizualno (promjena percepcije prostora), fizičko (ometanje kretanja u prostoru) i kognitivno ometanje (utjecaj na koncentraciju na promet).

– Kako bi se smanjio broj nesreća, ponajprije je neophodno poštovati prometne znakove i prometnu signalizaciju. Važno je istaknuti to kako su svi željezničko-cestovni prijelazi u Republici Hrvatskoj, njih 1499, osigurani u skladu sa Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava. Za ovogodišnje obilježavanje ILCAD-a, HŽ Infrastruktura odabrala je upravo ovaj pješački prijelaz preko pruge s obzirom na to da je ovo najprometniji željeznički koridor. – rekao je prisutnim medijima član Uprave Darko Barišić.

– Svi projekti modernizacije željezničke infrastrukture koje provodi HŽ Infrastruktura obuhvaćaju i radove na željezničko-cestovnim prijelazima, a u tijeku su dva velika projekta usmjerena isključivo na njihovu modernizaciju. Unatoč ulaganjima smatramo da je edukacija svih sudionika u prometu najbolja prevencija nesreća prilikom prelaženja preko pruge. Na primjer, na godinu bilježimo oko 400 lomova branika i polubranika zbog nesavjesnih vozača cestovnih vozila koji se zalijeću u spuštene (polu)branike ili voze tzv. slalom između njih. – rekao je član Uprave Barišić.

Prijelaz „Sljeme“ osiguran je svjetlosno-zvučnom signalizacijom i mimoilaznim ogradama, prilagođenima sudionicima u prometu. Za ilustraciju, dnevno kroz željeznički kolodvor Sesvete prođe gotovo 170 putničkih i 60 – 70 teretnih vlakova.

Osim što su im se dijelili promotivni letci i materijali, s pješacima, biciklistima i motoristima, koji su tijekom akcije prelazili željezničko-pješački prijelaz „Sljeme“, razgovaralo se i upozoravalo ih se na opasnosti koje prijete prilikom neopreznog prelaženja preko pruge ako ne poštuju prometnu signalizaciju, pri nošenju slušalica ili pri hodanju uz prugu. Akcija je provedena u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom.

Skip to content