Na željezničko-cestovnom prijelazu „Trnava“ u Zagrebu 9. lipnja 2022. HŽ Infrastruktura obilježila je 14. Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (ILCAD – International Level Crossing Awareness Day).

U sklopu obilježavanja na željezničko-cestovnom prijelazu „Trnava“ održana je edukativno-preventivna akcija „Vlak je uvijek brži“ koju HŽ Infrastruktura već 23 godine provodi kako bi sve sudionike u prometu upozorila upravo na opasnosti na željezničko-cestovnim prijelazima. Akcija se provodi na željezničko-cestovnim prijelazima, ali i u osnovnim školama, gdje se najmlađe sudionike u prometu upoznaje s važnošću poštivanja prometnih propisa i sigurnoga načina prelaženja preko željezničke pruge.

Svake se godine međunarodna kampanja ILCAD obraća određenoj ciljanoj publici, a ove godine posvećena je „ranjivoj skupini ljudi“ koju se želi upozoriti na opasnosti koje prijete prilikom neovlaštenog i neopreznog prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu.

Ovaj događaj organiziran je u suradnji s nadležnom policijskom postajom te neprofitnom organizacijom safety.guru INSTITUT i preventivno-edukativnom akcijom „Hobotnica sa stavom – Koraci koji čine razliku“ vezanom uz opasnosti prelaska pruge na divljim prijelazima.

Tim HŽI-a s ekipom Jutarnjeg kluba narodnog

U akciji je sudjelovala ekipa Jutarnjeg kluba narodnog, Marko Bratoš i Dora Srdar, koji su zajedno s timom VJUB-a iz HŽ Infrastrukture dijelili promotivne materijale i upozoravali vozače automobila, mopeda, motocikala i bicikala te pješake na pravilno ponašanje prilikom prelaska željezničke pruge.

Član Uprave HŽ Infrastrukture Subhi Tawfiq pritom se ukratko osvrnuo na akciju istaknuvši važnost poštivanja prometnih propisa pri prelaženju preko željezničko-cestovnih prijelaza:

Član Uprave Subhi Tawfiq

Najčešći su uzroci nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima nepoštivanje prometnih pravila i prometne signalizacije, neprilagođena brzina, prelazak automobila ispod spuštenih polubranika/branika te nepažnja vozača cestovnih vozila i pješaka. Svjetske statistike pokazuju da su u oko 98 posto slučajeva nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima posljedica toga što sudionici u cestovnome prometu zanemaruju i ne poštuju prometne znakove i prometnu signalizaciju.
Osim ulaganja u podizanje razine sigurnosti na prijelazima nužno je i ovakvim akcijama educirati sudionike u prometu jer materijalna je šteta, iako znatna, nadoknadiva, a ljudski život neprocjenjiv.

Željezničko-cestovni prijelaz „Trnava“ nalazi se na dionici magistralne pruge kojom dnevno prođe i više od dvije stotine vlakova. Prijelaz je za cestovna vozila i pješake osiguran polubranicima te svjetlosno-zvučnom signalizacijom. Nažalost, zbog nepoštivanja prometnih propisa i na tom prijelazu događaju se nesreće, usprkos najvećem stupnju osiguranja prometa preko pruge.

HŽ Infrastruktura na spomenutom je prijelazu u više navrata provodila edukativno-preventivne akcije u suradnji s MUP-om kako bi sudionike u prometu dodatno upozorila na važnost poštivanja prometnih propisa.

Vjerujemo kako će, uz medijsku pozornost, ovogodišnje obilježavanje ILCAD-a doprinijeti jačanju svijesti javnosti o važnosti poštivanja prometne kulture i propisa.

ilcad logo  vjub logo safety.guru logo

Skip to content