U subotu 15. rujna 2018. od 10.00 do 14.00 sati u Hrvatskom željezničkom muzeju (Ulica grada Vukovara 47) razgledajte maketu uskotračne zagrebačke željeznice Dubrava – Slanovec i pridružite nam se u vožnji vrtnom željeznicom.

Ulaz je besplatan.

S obzirom na to da su sva događanja predviđena na otvorenome, u slučaju lošeg vremena bit će odgođena. Više obavijesti na: http://muzej.hzinfra.hr/

 

 

Vrtna željeznica jest modelna željeznica na otvorenome kojom se mogu prevoziti ljudi. Vozila su izrađena kao modeli, odnosno umanjene replike pravih tračničkih vozila u mjerilima uglavnom 1 : 3,2, 1 : 4, 1 : 6, 1 : 8 i 1 : 11. Vrtna željeznica zapravo je umanjena „prava“ željeznica koja se temelji na istim tehničkim principima. Kompozicija se najčešće sastoji od lokomotive i nekoliko vagona koji su prilagođeni za prijevoz osoba malim brzinama. Vrtne željeznice izrađuju se još od kraja 19. st. kao hobistički objekti koji postaju vrlo popularni u Engleskoj, Njemačkoj i SAD-u nakon Drugog svjetskog rata, a u novije vrijeme pojavljuju se i širom Europe, te kao posebne atrakcije uglavnom u namjenski građenim parkovima i željezničkim muzejima. Vožnju vrtnom željeznicom u Hrvatskom željezničkom muzeju organizira Hrvatski klub ljubitelja uskotračnih željeznica s voznim parkom koji se sastoji od dizel-hidraulične lokomotive DHL300, 2-osovinskih i 4-osovinskih putničkih vagona te modela dubrovačkog tramvaja.

 

Modularna maketa uskotračne željeznice Dubrava – Slanovec (u mjerilu 1 : 45/Oe) u izradi je od 2009. godine u Hrvatskom klubu ljubitelja uskotračnih željeznica. Maketa je trenutačno duga 15 metara, a kada bude dovršena, u svojemu punom profilu bit će duga 50 metara. Izrađuje se od dijelova koji se spajaju i boje ručno. Vagoni, lokomotive i prateći objekti na maketi također su ručno izrađeni po izvornim nacrtima i fotografijama. Željezničkim modelarstvom teži se promovirati tehnička kultura, a ovom maketom i materijalno dokumentirati jedinstvenu uskotračnu željeznicu zagrebačke Dubrave.

Skip to content