Idućega ljeta profunkcionirat će splitski metro, a autobusni kolodvor bit će izmješten u Split Predgrađe. Brzi vlak vozit će putnike od splitske gradske luke do Kopilice, gdje će putnici dalje birati hoće li putovanje nastaviti vlakom ili autobusom, rečeno je to na promotivnoj vožnji vlakom iz kolodvora u Kaštelima prema Split Predgrađu, gdje je održana prezentacija budućega željezničkog i autobusnog kolodvora.

U posebnome vlaku putovali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik  Splita Andro Krstulović Opara, potpredsjednica HGK-a i predsjednica Županijske komore Split Mirjana Čagalj, gradonačelnici Kaštela i Solina, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i predsjednik Uprave HŽ Carga Gordan Žurga. Tijekom putovanja Kršić i Žurga s gradonačelnikom Oparom potpisali su i ugovore koji su preduvjet za realizaciju budućih infrastrukturnih zahvata.

Dok se ne izgradi kolodvor, kao privremeno rješenje za kolodvorsku zgradu i prateće sadržaje dogovoreno je korištenje zgrade HŽ Carga u Split Predgrađu, o čemu su ugovor potpisali predsjednik Uprave HŽ Carga Gordan Žurga i gradonačelnik Opara.  Drugim ugovorom o zakupu zemljišta, koji su potpisali predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Kršić i gradonačelnik Opara, HŽ Infrastruktura daje 25 917 kvadratnih metra zemljišta u zakup Gradu Splitu. Na temelju ranije potpisanog Sporazuma o poslovno-tehničkoj suradnji već je izrađeno idejno rješenje za lokaciju autobusnoga kolodvora, parkirališta za turističke autobuse i osobna vozila te autobusnog stajališta na području kolodvora Split Predgrađe.

Inače, sam projekt podijeljen je u tri faze. Nakon nulte faze, koja obuhvaća uređenje privremenoga autobusnog kolodvora u Kopilici, u prvoj će se fazi izgraditi nova stajališta Dujmovača, Solin, Širine, Sveti Kajo, Split – Hrvatske bratske zajednice i Rudine. U drugoj fazi planirani su rekonstrukcija kolodvora Split Predgrađe (Kopilica) i kolodvora Split (Istočna obala) te izgradnja nove željezničke pruge do Zračne luke Split. HŽ Infrastruktura ovaj projekt smatra važnim za stanovnike Splita, Kaštela i Solina, ali i za stanovnike cijele Splitsko-dalmatinske županije. On će posebno doprinijeti boljemu prometnom funkcioniranju Grada i Županije tijekom turističke sezone kada se u splitskoj luci stvaraju goleme prometne gužve.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara i pročelnik gradske Službe za upravljanje razvojnim projektima Jurica Vojnović predstavili su projekt privremenoga autobusnog kolodvora s projekcijama kako bi trebao izgledati već iduće ljeto.

– Autobusni i željeznički kolodvor nazivamo privremenima do izgradnje i provedbe velikog projekta koji je već zapisan u GUP-u prije više od deset godina. Taj veliki projekt zahtjeva velike pripreme, ali do njegove provedbe, u cilju rasterećenja gužvi, odlučili smo se na ovaj korak preseljenja kolodvora koji će iduće ljeto izgledati puno bolje nego što je to bilo do sada. – najavio je Vojnović.

Ministar Butković zahvalio je gradonačelniku i županu na dobroj suradnji koja je preduvjet za provedbu velikih projekata te dodao:

– Došli smo u Split jer smo odlučili svaki mjesec u Splitu održavati sastanke o provedbi velikih projekata. Jedan od takvih projekata jest željeznica, koja bi u konačnici trebala povezati središte sa zračnom lukom. Zbog toga su danas potpisani ugovori koji su preduvjet za to da rasteretimo središte grada do početka turističke sezone, a cijeli projekt podupire i Vlada RH, o čemu je zaključak donesen na sjednici Vlade u Splitu 4. svibnja ove godine.

Skip to content