Projekt modernizacije pružne dionice Zaprešić – Zabok, koja se proteže kroz Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju i koja je duga 23,9 km, pred samim je završetkom. Tako je 30. studenoga te 1. i 2. prosinca 2021. provedeno tzv. uhodavanje kontaktne mreže pod naponom, i to teretnim vlakom mase 2000 tona. Riječ je o postupku definiranome kroz uputu za preglede, ispitivanja i puštanje u pogon kontaktne mreže, a važan je jer je ta dionica upravo dobila potpuno novu kontaktnu mrežu za električnu vuču te je prije službenog puštanja u promet neophodno utvrditi njezinu potpunu funkcionalnost i sukladnost s propisanim parametrima.

Kako je izgledao ulazak dvije tisuće tona teškog vlaka kojeg vuče električna lokomotiva u kolodvor Zabok 30. studenoga pogledajte u videu.

Inače, dana 7. prosinca ove godine počinje interni tehnički pregled radova izvedenih u sklopu projekta modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok. Nakon što budu dobiveni odobrenje Agencije za sigurnost željezničkog prometa i uporabna dozvola, vlakovi će moći prometovati brzinom do 120 km/h. S obzirom na to da će do Zaboka moći voziti elektromotorni vlakovi, to će pridonijeti zaštiti okoliša, i to smanjenjem emisije plinova te smanjenjem razine buke. Projekt je vrijedan više od 80 milijuna eura.

 

Skip to content