Izložba “Stoljeće i pol riječkih pruga” Hrvatskoga željezničkog muzeja, koji je sastavnica HŽ Infrastrukture, a koja je bila izložena u Opatiji od 19. rujna do 8. listopada 2023. preselila se u Rijeku. Naime, od 19. listopada 2023. u 18 sati izložba je otvorena u Rijeci, u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Izložba je imala odličnu posjećenost u Opatiji, gdje ju je u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« svakoga dana dolazilo vidjeti stotinjak posjetitelja.

Izložbu je organizirao Hrvatski željeznički muzej (HŽM) u suradnji s konzervatorom u mirovini Nenadom Labusom, koji je prepoznao važnost zaštite tehničke baštine, između ostalog, i one koja se bavi željeznicama. Prilikom otvorenja izložbe »Stoljeće i pol riječkih pruga« više su rekli autori izložbe, ravnateljica HŽM-a Renata Veličan te kustos HŽM-a Josip Kajinić uz Lilian Stošić, pročelnicu Konzervatorskog odjela u Rijeci.

– Želimo da do naših građana dođe ideja o tome koliko je željeznica bila važna za ovaj grad, a nadamo se da će biti i u budućnosti. Voljeli bismo da ljudi prepoznaju svoju baštinu, da je znaju cijeniti te da shvate da je ona dio našeg identiteta i da može biti jedna veoma važna turistička priča. – rekla je Lilian Stošić.

Izložba prikazuje povijest i glavne značajke tzv. riječkih pruga koje su 1873. otvorene za promet iz dvaju pravaca te su povezivale Rijeku iz smjera Pivke i Karlovca, što je Rijeku učinilo jedinstvenim gradom u tom pogledu. Riječani su vrlo rano uvidjeli da uz pomorske parobrodske veze nema napretka bez povezivanja Rijeke željezničkim vezama sa zaleđem i tu je započela priča o riječkim prugama koje su i tema izložbe.

Kustos Hrvatskoga željezničkog muzeja Josip Kajinić rekao je:

– Povod izložbi jest 150. godišnjica izgradnje dviju riječkih pruga, dakle jedne iz Pivke, a druge iz Karlovca prema Rijeci. Ovom se izložbom nastoji osvijestiti dugu povijest željezničke baštine na ovim prostorima, istaknuti objekte koji su izgrađeni na tim prugama, od kojih su neki osobito zanimljivi po svojoj arhitekturi i graditeljskoj izvedbi. Primjerice tunel Brajdica spiralnog je oblika, čime se riješila visinska razlika između pristupa riječke luke i samoga grada te je on po tome jedinstven u svijetu.

Izneseni su i podaci o vrlo vrijednim željezničkim infrastrukturnim objektima izgrađenima na tim prugama te eksponati poput fotografija, nacrta, skica, voznih redova i sl. Izdvojeni su i primjeri objekata iznimne baštinske vrijednosti s karakteristikama industrijske arheologije i statusom zaštićenog kulturnog dobra.

– Riječke pruge vrlo su specifične zbog toga što su već 1936. imale elektrificiranu prugu na relaciji Šapjane – Opatija – Rijeka, a navedena mreža imala je napon od 3 kV te su njome prometovale tzv. žutke, dakle električne lokomotive. – istaknula je Renata Veličan, ravnateljica HŽM-a.

U sklopu izložbe izdan je i istoimeni katalog.

Izložba će biti otvorena do 30. studenoga 2023. od ponedjeljka do petka od 9 do 12 i od 13 do 16 sati u Konzervatorskom odjelu u Rijeci Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Užarska ulica 26.

Ulaz je slobodan.

Fotografije s otvorenja pogledajte u galeriji ispod.

Skip to content