Izložba posjetitelji

Hrvatski željeznički muzej nakratko se preselio u Umjetnički paviljon “Juraj Šporer” u Opatiji, gdje je od utorka 19. rujna 2023. otvorena muzejska izložba pod nazivom “Stoljeće i pol riječkih pruga”.

Organizator je Hrvatski željeznički muzej, koji je sastavnica HŽ Infrastrukture, u suradnji s Hrvatskim muzejom turizma u Opatiji. Prilikom otvorenja izložbe posjetiteljima su se obratili opatijski gradonačelnik Fernando Kirgin, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Mirjana Kos, ravnateljica Hrvatskoga željezničkog muzeja Renata Veličan te kustos Hrvatskoga željezničkog muzeja Josip Kajinić. Tom prigodom istaknuli su da je željezničko povezivanje Opatije i Rijeke preko Karlovca i Zagreba s Budimpeštom te preko Pivke i Ljubljane s Bečom, onda dvama glavnim središtima nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije, označilo početak ekonomskog razvoja Rijeke, ali i Opatije, u kojoj su se već tada počeli razvijati masovni turizam te organizirani posjeti.

Izložba prikazuje povijest i glavne značajke tzv. riječkih pruga koje su 1873. bile otvorene za promet i povezale Rijeku iz smjera Pivke i Karlovca, što ju je ujedno učinilo jedinstvenim i posebnim gradom. Riječani su vrlo rano uvidjeli da uz pomorske parobrodske veze nema napretka bez povezivanja Rijeke željezničkim vezama sa zaleđem i od tog trenutka počinje priča o riječkim prugama koje su i tema izložbe.

Autori izložbe, ravnateljica HŽM-a Renata Veličan i kustos Josip Kajinić, istaknuli su da je cilj izložbe prezentirati priču o pruzi koja bi pokazala ključnost željeznice za tehnološki i ekonomski razvoj gradova poput Rijeke i Opatije, ali i Hrvatske.

Gradonačelnik Opatije Fernando Kirgin zahvalio je autorima koji su izložbom upoznali javnost s obolom koji je željeznička pruga dala Rijeci i Opatiji.

Fernando Kirigin, gradonačelnik Opatije

Fernando Kirigin, gradonačelnik Opatije

Na izložbi su izneseni i podaci o vrlo vrijednim željezničkim infrastrukturnim objektima koji su izgrađeni na tim prugama te izloženi eksponati poput fotografija, nacrta, skica, voznih redova i sl. Izdvojeni su i primjeri objekata od iznimne baštinske vrijednosti s karakteristikama industrijske arheologije i sa statusom zaštićenoga kulturnog dobra.

– Željeznica je prije 150 godina omogućila revoluciju u prijevozu roba i ljudi veću nego što su kočije ikada mogle. Ona je za sve socioekonomske skupine označavala veću mobilnost i brže kretanje roba i ljudi, a cijela njezina gradnja bila je pravi pothvat. Posjetitelje izložbe želimo upoznati s načinom gradnje pruge u vremenu u kojemu se radilo uz iznimno puno ručnog rada te s njezinim vrijednim geotehničkim infrastrukturnim objektima po kojima je riječka pruga specifična kao što je to tunel Brajdica, dug 1838 metara, koji je po svojoj izradi jedinstven jer savladava znatnu visinsku razliku. Takvi objekti bez sumnje pretendiraju na mjesto na popisu UNESCO-ove baštine, zbog čega ih je potrebno čuvati, bez obzira na potrebe za modernizacijom. – kazao je kustos Josip Kajinić.

U sklopu izložbe izdan je i istoimeni katalog.

Izložba će biti otvorena do 8. listopada 2023. svakoga dana od 12.00 do 20.00 sati u Umjetničkome paviljonu “Juraj Šporer” u Opatiji, u Parku svetog Jakova 1.

Ulaz je besplatan. Fotografije s otvorenja izložbe možete pogledati u galeriji fotografija ispod.

Fotografije: Vedran Karuza

Skip to content